Vse, kar morate vedeti! (pregled dneva, 24. januar 2023)

Nemški mediji: Scholz privolil v dobavo bojnih tankov leopard Ukrajini

Nemški kancler Olaf Scholz je privolil v dobavo bojnih tankov leopard Ukrajini, danes poročajo nemški mediji, ki se sklicujejo na vladne vire. Nemčija naj bi Ukrajini dobavila vsaj eno četo leopardov 2A6. Vlada v Berlinu namerava tudi drugim državam dati dovoljenje za izvoz omenjenih tankov nemške izdelave.

Poljska je sicer prav danes Nemčijo zaprosila za dovoljenje za dobavo leopardov Ukrajini in jo pozvala, naj se pridruži koaliciji držav, ki namerava Kijev podpreti s tovrstnimi tanki. (STA)

Film Vse povsod naenkrat z 11 nominacijami za oskarje

Znanstvenofantastični film Vse povsod naenkrat je za nagrado ameriške filmske akademije oskar nominiran skupno v 11 kategorijah, tudi za najboljši film. Irska črna komedija Duše otoka in film o prvi svetovni vojni Na zahodu nič novega imata vsak po devet nominacij, z osmimi nominacijami jima sledi biografski film Elvis. Sedem nominacij ima osebna družina drama Stevena Spielberga Fabelmanovi.

Za mednarodnega oskarja so nominirani filmi iz Nemčije, Argentine, Belgije, Poljske in Irske. Podelitev oskarjev bo letos 12. marca. (STA)

Vlada omejila cene daljinskega ogrevanja

Vlada je danes izdala uredbo o oblikovanju cene toplote iz daljinskega ogrevanja, s katero je najvišjo dovoljeno tarifno postavko za variabilni del cene toplote določila pri 98,70 evra na megavatno uro. Uredba velja od 1. januarja do 30. aprila. ukrep znižal cene v 18 sistemih daljinskega ogrevanja od skupno 59, kjer se distribucija toplote izvaja kot gospodarska javna služba.

Največje znižanje maloprodajne cene toplote med drugim napovedujejo za sisteme v Novi Gorici, Trbovljah, Hrastniku, Mariboru, Ravnah na Koroškem in Jesenicah. (STA)

Zaposlenim v plačni skupini J v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva do 150 evrov mesečnega dodatka

Vlada je sprejela posebni vladni projekt za plačno skupino J v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva, ki omogoča izplačevanje delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela. Javnemu uslužbencu se lahko za posamezni mesec od januarja izplača dodatek v višini do 150 evrov bruto za polni delovni čas. (STA)

Del ljubljanske opozicije vložil zahtevo za izredno sejo o kanalu C0

Ljubljanski mestni svetniki iz strank SDS, NSi, Vesna, Piratska stranka in samostojni svetniki so vložili zahtevo za sklic izredne seje o zaščiti pitne vode na območju ljubljanskega vodonosnika zaradi izgradnje kanala C0, je na novinarski konferenci povedal župan Zoran Janković. Dodal je, da seje ne bo sklical in bo sklic prepustil predlagateljem.

12 mestnih svetnikov sicer med sklepi zahteva, da Mestna občina Ljubljana takoj ustavi vsa gradbena dela na delu trase C0 in zagotovi pripravo neodvisnih študij ogroženosti pitne vode zaradi kanala C0. Župan pa naj zagotovi spoštovanje ustavne pravice do čiste pitne vode in zaščito pravice do zasebne lastnine. (STA)

Reorganizacija vlade: Golob meni, da je enotnost koalicije tudi po osmih mesecih najboljša popotnica za nadaljnje delo

Premier Robert Golob je po potrditvi ministrskih kandidatov, ki so svojo funkcijo nastopili z reorganizacijo vlade, poudaril, da koalicija kljub marsikdaj različnim pogledom deluje enotno. Vlada premierja Goloba je namreč po osmih mesecih danes dobila obliko, kot si jo je zamislil koalicijski trojček ob nastopu mandata junija lani.

Golob je še ocenil, da čakanje zagotovo ni bilo potrebno, niti ni bilo v korist države, koalicija pa je bila prisiljena pravico do oblikovanja vlade po lastni meri potrjevati tudi na zakonodajnem referendumu. (STA)

ZDA naj bi v kratkem napovedale dobavo tankov abrams Ukrajini, Nemčija pa Leopardov

ZDA bi lahko že ta teden napovedale dobavo znatnega števila tankov M1 abrams Ukrajini, je danes za Fox News potrdil neimenovani predstavnik vlade predsednika Joeja Bidna. O tem poročajo tudi drugi ameriški mediji. Pentagon ideji sicer ni naklonjen.

ZDA in Nemčija se že več tednov pogovarjata o tem, katera država naj Ukrajini zagotovi težke bojne tanke. Pentagon trdi, da tanki abrams, ki jih poganja letalsko gorivo, zahtevajo bolj zapleteno vzdrževanje in da bi bila njihova dobava Ukrajini dražja od dobave nemških tankov leopard na dizelski pogon.

Nemški obrambni minister Boris Pistorius je danes dejal, da bo dokončna nemška odločitev glede tankov znana “zelo kmalu”. (STA, CNN)

Sindikati glede zdravstvene reforme: Temeljna usmeritev mora biti krepitev javnega zdravstva

Navedli so, da napovedi spremljajo z veliko pozornostjo in zaskrbljenostjo.

Dostopnost do zdravnika na primarni ravni in skrajšanje čakalnih vrst sta predpogoj za pravočasno zdravstveno oskrbo, oboje pa je po navedbah sindikatov močno odvisno od javne mreže storitev in učinkovitega upravljanja javnih zavodov.

Ob tem je ključno jasno ločevanje javnega in zasebnega zdravstva, zato v sindikatih ocenjujejo, da je problematično to, da se slednje postavlja na rep prioritet reforme. (STA)

V Svizu preložili za jutri napovedan protestni shod pred vlado

V sindikatu so ga napovedali v primeru, če do naslednjega kroga pogajanj ne bodo dobili vladnega predloga oziroma odgovora na stavkovne zahteve.

Na včerajšnjem nadaljevanju pogajanj je vladna stran pogajalski skupini Sviza predstavila predlog o zvišanju plač vseh zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Predloga pogajalska skupina Sviza ni sprejela, a je ocenila, da predstavlja sprejemljivo osnovo za nadaljevanje pogajanj.

Glede konkretnih predlogov je glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj za STA povedal, da so se dogovorili, da v času pogajanj teh informacij ne bodo razkrivali. Dodal je, da protestni shod ni preklican, ampak le preložen.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: