Nemčija se bo po vladnih napovedih letos izognila recesiji, a komaj; razpoloženje v gospodarstvu januarja slabše tudi v Sloveniji

Nemško gospodarstvo se bo po najnovejši vladni napovedi letos izognilo recesiji in bo beležilo 0,2-odstotno rast, je danes preneslo več svetovnih agencij, med njimi tudi STA.

Še sredi oktobra so v Berlinu predvsem zaradi visokih stroškov z energenti napovedovali, da se bo največje evropsko gospodarstvo skrčilo za 0,4 odstotka.

Padec gospodarske aktivnosti je bil ob koncu lanskega leta krajši in manj izrazit, kot je vlada ocenjevala jeseni, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Pri tem je eno ključnih vlog odigrala državna pomoč gospodarstvu in gospodinjstvom pri premagovanju energetske krize.

Nemška centralna banka Bundesbank je medtem Nemčiji sredi decembra za letos napovedala 0,5-odstotno krčenje bruto domačega proizvoda, k rasti pa naj bi se vrnili v letih 2024 in 2025.

Fotografija je simbolična.
(Foto: Pixabay, Pexels.com)
Slabše tudi v Sloveniji

Razpoloženje v gospodarstvu se je januarja poslabšalo tako na mesečni kot na letni ravni tudi v Sloveniji, še prenaša Slovenska tiskovna agencija.

Vrednost kazalnika gospodarske klime je dosegla -0,8 odstotne točke in je bila za 1,5 odstotne točke nižja kot mesec prej in za 6,3 odstotne točke nižja kot januarja lani, so sporočili s Statističnega urada RS (SURS.

K znižanju vrednosti kazalnika gospodarske klime so prispevale nižje vrednosti kazalnikov zaupanja med potrošniki, v storitvenih dejavnostih, trgovini na drobno in gradbeništvu. Kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih je bil na drugi strani pozitiven.

V primerjavi z lanskim januarjem je bila vrednost kazalnika gospodarske klime nižja za 6,3 odstotne točke, še navaja SURS.

Upad na letni ravni je bil posledica negativnih vplivov kazalnikov zaupanja v predelovalnih dejavnostih, med potrošniki in v gradbeništvu.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: