Prva ruska reakcija na nemško odločitev; Tanja Fajon na naslovnici TASS-a; Soledar popolnoma v ruskih rokah

Rusko veleposlaništvo v Nemčiji je sporočilo, da odločitev Berlina, da odobri pošiljanje tankov leopard 2 v Ukrajino, pomeni, da opušča svojo “zgodovinsko odgovornost do Rusije”.

Ta izhaja iz nacističnih grozodejstev v drugi svetovni vojni, 
prenašajo svetovni mediji rusko mnenje. 

“Ta izjemno nevarna odločitev je v nasprotju z izjavami nemških politikov o nepripravljenosti Zvezne republike Nemčije, da bi bila vpletena v konflikt,” je dejal veleposlanik Sergej Nečajev. “To ruši ostanke medsebojnega zaupanja, povzroča nepopravljivo škodo že tako težkemu stanju rusko-nemških odnosov in vzbuja dvom o možnosti njihove normalizacije v dogledni prihodnosti,” je dodal.

Veleposlaništvo je v ostri izjavi poudarilo, da bi pošiljanje tankov stopnjevalo konflikt na novo raven in vodilo v “trajno stopnjevanje”. Rusija je dejala, da bo takšno orožje samo podaljšalo vojno in trpljenje Ukrajine in da je bil Zahod “zaveden” v nasprotno mišljenje.

“Izbira Berlina pomeni dokončno zavračanje Zvezne republike Nemčije, da prizna svojo zgodovinsko odgovornost do naših ljudi za strašne nacistične zločine med veliko domovinsko vojno in predaja v pozabo težko pot povojne sprave med Rusi in Nemci,” je dodal Nečajev.

“Z odobritvijo nemškega vodstva bodo bojne tanke z nemškimi križi ponovno poslali na ‘vzhodno fronto‘, kar bo neizogibno povzročilo smrt ne le ruskih vojakov, ampak tudi civilnega prebivalstva,” je dodal.

Tanja Fajon po poti hrvaškega predsednika Zorana Milanovića.

Soledar popolnoma v ruskih rokah, Tanja Fajon vidi Rusijo v Evropi

Kot poročajo svetovni mediji, se je ukrajinska vojska dokončno umaknila iz Soledarja, kar je druga retorika za rusko osvojitev slednjega. Rusi imajo zdaj Bahmut malodane na dlani, padec slednjega pa bi lahko pomenil prodor proti Siversku in Kramatorsku, s čimer bi bila osvojena še pokrajina/regija Doneck.

V tem kontekstu je treba gledati tudi odločitev Berlina o pošiljanju tankov leopard 2A na “vzhodno fronto”.

Na naslovnici ruske državne tiskovne agencije TASS pa so izpostavili slovensko zunanjo ministrico Tanjo Fajon in njeno izjavo, da “ne vidi dolgoročne stabilnosti brez Rusije v Evropi”. Kot poudarjajo, je Fajonova izpostavila, da Moskva mora biti del prihodnjih evropskih načrtov in dogovorov.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: