Razglasili inovativna živila letošnjega leta, a za leto 2022

Danes je Inštitut za nutricionistiko razglasil najbolj inovativna živila leta 2023. To so živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu, na vladni spletni strani sporoča Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Nagrade so prejeli Don Don za polnozrnati kruh z lanom, Spar Slovenija za droženi kruh s semeni, MVP za skodelico s piščancem in Time Out skodelico, Ljubljanske mlekarne za MU kefir naravni, limona in vanilija ter linijo EGO proteini.

Na seznamu so še Mlekarna Planika za jogurt s sirupom smrekovih vršičkov, Barbio’s za bio testenine Biogetta pirine rožice z lanenimi semeni in pirine fuže z bučnimi semeni, Delamaris za ribje solate in Mercator IP za izdelke iz linije Minute »Chef’s choice«: obroke s črnim rižem, polnozrnatim kuskusom.

Posebno nagrado za inovativnost s področja trajnosti je prejela Atlantic Droga Kolinska za Trajnostni program blagovne znamke Argeta. Nagrade za inovativnost so bile podeljene že deveto leto.

Na krožnikih slovenskih potrošnikov je vse preveč
sicer okusne, a nezdrave hrane.

Dolgoročni cilji projekta in vprašanje trajnostne pridelave hrane

Osnovna cilja projekta sta ozaveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oz. izboljšana živila in spodbujati gospodarstvo pri razvoju živil, predvsem takšnih z ugodnejšo hranilno sestavo in ugodnim vplivom na okolje.

Vsa podjetja na razpisu sodelujejo brez stroškov, prejeta nagrada pa jim omogoča možnost promocije izdelkov ob uporabi posebnega znaka. Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje v okviru nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje – Dober tek Slovenija, podpira pa Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Ministrica Irena Šinko je ob letošnji razglasitvi izpostavila, da “sodobni prehranski trendi vodijo v vedno bolj trajnostno pridelavo hrane in prehransko verigo. Prav tako le ti prinašajo uporabo inovativnih živil in načinov pridelave, kar pripelje do zelo zanimivih mešanic okusov”.

Poudarila je, da je uveljavitev izboljšanih novih živil v praksi zahteven proces, ki terja veliko znanja, inovativnosti ter poguma. Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se zavedajo pomena domače in lokalno pridelane hrane, zato podpirajo ideje in proizvode, ki spodbujajo lokalne proizvode in živila, ki so povezana z zdravim prehranjevanjem, še sporočajo na vladni spletni strani.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: