Zagreb se utaplja v smeteh; se mu obeta neapeljski scenarij?

Upor zagrebških smetarjev se- potem, ko so nekateri njihovi kolegi dobili odpovedi zaradi domnevno nevestnega dela- nadaljuje, mesto pa je že v nekaj dneh postalo podobo italijanskemu Neaplju, ki se je s podobno težavo spopadal nedavno.

Čeprav je uprava hrvaške verzije Snage (Čistoća) pisno potrdila preklic sklepa o odpovedi treh delavcev, se preostali ne nameravajo vrniti na ulice, dokler ne bodo izpolnjene njihove zahteve, uprava zagrebškega Holdinga pa je doslej ugodila le delu slednjih, poročajo hrvaški mediji.

Da mestne oblasti- medtem ko se smeti kopičijo na ulicah, pritisk javnosti pa je vse večji- razmišljajo tudi o sodni prepovedi stavke, poroča Hrvaška radiotelevizija (HRT), 
medtem ko so tiskani mediji bolj usmerjeni v razgaljanje bednih plač smetarjev.

“Mesto lahko vdrži zgolj 2-3 dni, potem situacija s smetmi postane nevzdržna. Zdaj preučujemo vse pravne možnosti in bomo prisiljeni ukrepati, saj način komuniciranja, kjer se nenadoma pojavi 11 zahtev za strinjanje z “Da ali Ne”, ni mogoč. Moramo se pogoditi ter dogovoriti o prioritetah in časovnem okvirju,” je dejala Danijela Dolenec, podžupanja Zagreba.

“Moja odstop je vedno na mizi, vendar ga trenutno ne nameravam podati, ker menim, da zanj niso ustvarjeni nobeni predpogoji. Vsekakor sem človek, ki je odgovoren do te mere, da podjetja ne bo pustil v slabšem stanju, kot ga je našel,” pa je dejal Davor Vić, vodja podružnice Čistoća.

Zagreb v smeteh je top-tema malodane vseh hrvaških medijev.

Stavka se nadaljuje že tretji dan in se bo najbrž nadaljevala

Delavci tako pravijo, da ne bodo odnehali, dokler njihove zahteve ne bodo izpolnjene, upajo pa, da bodo državljani razumevajoči. Odzivi iz Dubrave in drugih zagrebških sosesk naj bi bili pozitivni, someščani pa da jih podpirajo.

Delavce so zlasti prizadeli očitki o nedelu in ne tako nizkih plačah, 
kar označujejo za neverjetne laži.

“To, kar je gospod Vić včeraj izjavil, da imamo okoli 900 evrov plače, enostavno ni res, zatrjujejo. Novinarjem so dali na vpogled plačilne liste, ki potrjujejo njihove navedbe.

“Običajno dobim okoli 750 evrov plače, prejšnji mesec z vsemi dodatki, eno nedeljo in dvema nadurama sem jih imel 830,” pravi eden izmed njih in ​​dodaja, da bi omenjenih 900 evrov lahko dobili vozniki, tisti z dodatki za otroke ali velikimi dodatki za prevoz.

Ravno tako trdijo, da so neupravičeni očitki o nedelu in neučinkovitosti, ki izhaja iz nerazumevanja narave in organizacije njihovega dela.

“Občani, ki nas vidijo, da stojimo na igrišču, mislijo, da ne delamo nič, mi pa pravzaprav čakamo, da tovornjak izprazni kontejnerje, pred tem pa ne moremo narediti ničesar,” pojasnjujejo. “Tovornjaki, ki praznijo zabojnike, so razporejeni po odsekih. Vsak je zadolžen za eno, odsek pa pokriva kar sto ulic. Vedro čistilca ulic pa se napolni v približno 40 minutah.”

“Včasih je bilo bolje,” je povedal eden od sogovornikov, ki je v Čistoči zaposlen že 10 let. “Prej nas je bilo v sekciji 35, zdaj pa nas je deset. Lahko si predstavljate razliko, ljudje pa je ne poznajo, zato mislijo, da smo lenuhi.”

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: