Maribor: mestni svetniki o letošnjem občinskem proračunu, Borštnikovo srečanje znova junija, v UKC Maribor izpostavili porast napotitev na pedopsihiatrijo

Mariborski mestni svetniki bodo na današnji seji opravili prvo obravnavo predloga proračuna Mestne občine Maribor za letošnje leto. Predviden je v višini rekordnih 192,1 milijona evrov in ob tem vključuje kar 27 milijonov evrov dodatnega zadolževanja.

Na dnevnem redu današnje seje mestnega sveta je med drugim še obravnava odlokov o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za gradnjo dveh blokov s stanovanji za mlade družine v Dvoršakovi ulici na Taboru, oskrbovana stanovanja pri Domu Danice Vogrinec na Pobrežju ter stanovanja v zasebni lasti na Studencih.

Prav tako bodo z novim občinskim odlokom določili pogoje za odstranitev zapuščenih koles na javnih mestih, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Ob predstavitvi novih prostorov v UKC Maribor izpostavili porast napotitev na pedopsihiatrijo

Ob včerajšnji predstavitvi novih prostorov za ambulantno obravnavo v enoti za otroško in mladostniško psihiatrijo UKC Maribor so pristojni opozorili na velik porast napotitev k njim, ki se je začel že v času epidemije covida-19.

Po besedah vodje enote za otroško in mladostniško psihiatrijo klinike za pediatrijo Hojke Gregorič Kumperščak so že jeseni 2020 opazovali strm porast ne le duševnih motenj, temveč tudi duševnih stisk in težav otrok in mladostnikov.

Spomladi 2021 so zabeležili kar do 360-odstotno povečanje urgentnih napotitev v njihove ambulante, ki so takrat delo opravljale v štirih prirejenih ambulantah.

Ustreznejše prostore za ambulantno delo so zagotovili v sodobno opremljenih kontejnerjih ob stavbi klinike za pediatrijo. Pred dvema tednoma so začeli delo v montažnem prizidku, v katerem je sedem ambulant.

Občinski proračun, prirejen Arsenovičevim potrebam, že razburja.

Borštnikovo srečanje junija, v tekmovalnem programu 12 predstav

Osrednji del letošnjega festivala Borštnikovo srečanje bo znova potekal v začetku meteorološkega poletja in sicer med 5. in 18. junijem, uvodne programske vsebine pa se bodo odvile že maja.

V tekmovalni program, ki ga je po ogledu lanske gledališke produkcije v Sloveniji sestavila selektorica Vilma Štritof, je uvrščenih 12 gledaliških predstav, še poroča STA.

Obdobje izbora tekmovalnih predstav, ki se bodo potegovale za nagrade na Borštnikovem srečanju, po novem ustreza koledarskemu letu. Tako je bila selektorica Vilma Štritof zadolžena za ogled predstav, ki so bile v slovenskih gledališčih premierno uprizorjene od 1. januarja do 31. decembra 2022.

Kot je povedala na današnji novinarski konferenci v Slovenskem narodnem gledališču Maribor, si je ogledala 120 predstav.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: