Od danes bolj pregledno označevanje cen blaga tudi na znižanjih

Danes se začne uporabljati novi Zakon o varstvu potrošnikov ter Pravilnik o načinu označevanja cen blaga, digitalnih vsebin in storitev ter objavi znižanja cene blaga, poroča Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport na vladni spletni strani

26. januarja 2023 stopi v veljavo in uporabo Zakon o varstvu potrošnikov. Novi zakon v slovenski pravni red prenaša rešitve evropskih direktiv, ki izenačujejo pravila med državami članicami EU.

Spremembe se nanašajo predvsem na pravice in obveznosti potrošnikov v zvezi z nepoštenimi poslovnimi praksami, prodajno pogodbo, pogodbo o dobavi digitalne vsebine ali digitalne storitve.

Prav tako danes pa se začne uporabljati tudi nov Pravilnik o načinu označevanja cen blaga, digitalnih vsebin in storitev ter objavi znižanja cene blaga.

Pravilnik vsebuje dodatna pojasnila glede obveznosti podjetij ob znižanju cen blaga v okviru oglaševanja in označevanja na prodajnem mestu. Ob objavi znižanja cen blaga morajo tako podjetja po novem pri ponujanju blaga potrošnikom navajati znižano ceno in prejšnjo ceno za blago, in sicer najnižjo ceno, ki so jo uporabljala v zadnjih 30 dneh na tem prodajnem mestu.

Fotografia je simbolična,
prizor pa iz območja Balkana.

S tem se zagotavlja visoko varstvo potrošnikov, 
saj bodo potrošniki dobili vse potrebne in nezavajajoče informacije o cenah blaga 
na znižanju. 

Nove določbe povečujejo preglednost in omogočajo, da bodo lahko potrošniki blago ustrezno ovrednotili, primerjali cene blaga ter tako sprejemali bolj informirane odločitve.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: