Asta Vrečko po imenovanju Robežnikove na čelo Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije žrtev ustrahovanja?

(novica s komentarjem)

Potem, ko je ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko za vršilko dolžnosti direktorja Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije imenovala mag. Natašo Robežnik, umetnostno zgodovinarko in dosedanjo vodjo Pedagoškega oddelka v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, naj bi bila žrtev ustrahovanja.

Ministrica je Robežnikovo imenovala po izvedenem javnem razpisu, vendar največ za eno leto (do vključno 26. januarja 2024), kar je ministrstvo včeraj tudi objavilo na vladni spletni strani, 
pri tem pa izpostavilo dosedanjo poklicno pot novoimenovane z vsemi kariernimi dosežki.

Kot so navedli, je mag. Nataša Robežnik po izobrazbi univerzitetna umetnostna zgodovinarka (Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani) in magistrica znanosti (podiplomski magistrski študij menedžmenta neprofitnih organizacij, Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani).

Ima več kot 17 let delovnih izkušenj na področju muzejske dejavnosti. Svojo poklicno pot je začela v Gorenjskem muzeju, v katerem je delovala kot pedagoginja. Od leta 2012 je zaposlena v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, v katerem je trenutno vodja Pedagoškega oddelka. 

Leta 2006 je pridobila naziv kustodinja, leta 2015 naziv višja kustodinja in leta 2021 naziv muzejska svetovalka. Od konca leta 2021 predseduje Sekciji za izobraževanje in komuniciranje pri Skupnosti muzejev Slovenije.

Ministrica po imenovanju domnevna tarča verbalnega nasilja in žrtev sovražnega govora?

Ministrica je pozno sinoči (22:06) na spletnem družbenem omrežju Twitter objavila zapis, v katerem zatrjuje, da je bila žrtev nadlegovanja in sovražmnega govora. Tako je navedla:

“Danes sem na domači naslov, kjer živim z družino, dobila sovražno pismo zaradi združevanja muzejev. Upam, da se gospodje, ki že nekaj mesecev stopnjujejo zaostreno, hujskaško in šovinistično retoriko, zavedajo kakšne posledice imajo lahko njihove besede.”

Odziv na objavo je velik, ogromen. Čivk ima več kot 20 tisoč ogledov, 46 delitev, 31 delitev z opisom/navedbo in 247 všečkov.

Mnenja so različna, kar je bilo tudi za pričakovati: od zgražanja nad (domnevnim) početjem, do odobravanja slednjega, pa seveda opozarjanja na dejstvo, da tako početje tudi levici in njenim aktivistom ni tuje. Mnogi opozarjajo, da je bila enakega početja deležna tudi prejšnja oblast, pa tudi vse pred njo v dobi interneta.

Čivk je v članek pripet, s klikom nanj pa si lahko podrobneje ogledate to tipično slovensko spletno štalo. Možno je tudi, da gre za manever oblasti, ki bi se iz domnevnega storilca tako najlažje prelevila v domnevno žrtev. No, domneve sodijo v proces raziskave, več pa bo znano, ko/če bo sploh potekala in posledično zaključena.

Objava ministrice Aste Vrečko na Twitterju.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: