Delovati začel Strateški svet za zdravstvo: širok krog strokovnjakinj in strokovnjakov o predlogih za zdravstveno reformo

Zanj bo pripravljal mnenja, predloge in strokovne usmeritve za prenovo zdravstvenega sistema in med drugim obravnaval problematiko dostopnosti do zdravstvenega varstva na različnih ravneh, problematiko financiranja zdravstvenih storitev, kakovosti in varnosti obravnave ter digitalizacijo zdravstva in druga področja, so iz kabineta predsednika vlade sporočili na vladni spletni strani.

Predsednik vlade dr. Robert Golob je po prvi seji strateškega sveta poudaril, da svet vključuje strokovnjakinje in strokovnjake z različnimi pogledi na enake izzive: “Nismo iskali strokovnjakov, ki bi se vnaprej strinjali o rešitvah.” Pojasnil je tudi, da bo zdravstvena reforma potekala po slovenskem modelu, v pomoč pri njenem oblikovanju pa bodo dobre prakse iz tujine.

Po besedah predsednika strateškega sveta dr. Erika Breclja je sestava sveta dobro zastavljena: “Strokovnjaki so z različnih področij, na probleme gledajo široko, občutil sem veliko željo po rešitvah. Srečanja bodo potekala enkrat tedensko, navdaja me optimizem, da bomo po 30 letih stvari premaknili naprej.”

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je na ustanovni seji predstavil pregled stanja na področju zdravstva v Sloveniji, članice in člani pa so bili enotni, da je k prenovi zdravstvenega sistema treba pristopiti celovito in premišljeno. Sklenili so, da bodo na naslednji seji obravnavali predloge za izboljšanje dostopnosti do primarne ravni zdravstvenega varstva, vzporedno pa bodo tekle aktivnosti na drugih operativnih področjih.

Strateški svet za zdravstvo je vlada predstavila danes.
(Foto: zajem zaslona, UKOM)

Predlogi bodo pripravljeni v sodelovanju širokega kroga deležnikov ter usklajevani medsektorsko in interdisciplinarno. K sodelovanju in razpravi bodo člani sveta lahko vabili tudi druge zunanje strokovnjakinje in strokovnjake s specifičnimi znanji in kompetencami z različnih področij.

Predsednik strateškega sveta je dr. Erik Brecelj, članice in člani pa so:
– dr. Tit Albreht,
– Monika Ažman,
– Gregor Cuzak,
– dr. Anže Dolinar,
– dr. Petra Došenović Bonča,
– dr. Vojko Flis,
– dr. Branko Gabrovec,
– Azra Herceg,
– dr. Marko Jaklič,
– dr. Radko Komadina,
– mag. Dolores Kores,
– mag. Dorjan Marušič,
– dr. Valentina Prevolnik Rupel,
– dr. Peter Radšel,
– Rok Ravnikar,
– Tjaša Sobočan,
– mag. Egon Stopar,
– dr. Grega Strban,
– mag. Mira Šavora,
– dr. Iztok Takač in
– mag. Ana Vodičar.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: