Putin ob dnevu holokavsta: V Ukrajini delujejo neonacisti

V Ukrajini delujejo neonacisti, naši vojaki pa se pogumno borijo proti temu zlu, je ob današnjem svetovnem dnevu spomina na žrtve holokavsta izjavil ruski predsednik Vladimir Putin.

“Pozabljanje lekcij iz zgodovine vodi v ponavljanje strašnih tragedij,” je še dejal ruski predsednik, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

“To dokazujejo zločini proti civilistom, etnično čiščenje in kazenski ukrepi v organizaciji neonacistov v Ukrajini,” je dodal.

Od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja lani je Putin vojaško posredovanje ruske vojske večkrat upravičeval z argumentom boja proti neonacizmu v Ukrajini oziroma “denacifikacije” te države.

Z neonacisti in “odvisniki od mamil” je tudi neposredno zmerjal ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega in njegove sodelavce, zaključuje STA.

Kremelj in Cerkev Vasilija Blaženega.
(Foto: Roman Verton, Pexels.com)

Nad Putina v zvezi z ostanki totalitarizmov že včeraj Sky News

Priznani analitik Aleksander Gabujev, višji raziskovalec mednarodnega nestrankarskega think tanka Carnegie Endowment for International Peace, je v sredo trdil, da obstajajo znaki, da predsednik Ruske federacije trenutno ni pri zdravi pameti, piše Sky News.

Informacija ima nizkotno konotacijo celo za zahodnjaške propagandistične standarde, a je zanimiv razlog, ki so ga navedli v opravičilo zapisa.

Putinove izjave o “ukrajinskih nacionalistih”, ki streljajo v hrbet ukrajinskim vojakom, da bi jim preprečili prebeg, kar naj bi bil osnovni razlog za “diagnozo”, namreč po mnenju Gabujeva orisujejo izziv, s katerim se trenutno soočata Kijev in Zahod: nepremišljen in čustven voditelj, ki je ujet v grozljiv informacijski balon.

Putin ve za to prakso zahvaljujoč ruski zgodovini in dekretu, ki ga je (Josif Visarionovič) Stalin izdal julija 1942. Je Putin namerno lagal, se sprašuje Gabujev in odgovarja: “Tega ne moremo vedeti, vendar je možno, da res verjame v to!”.

Ruski predsednik je na primer leta 2021 trdil, navaja Gabujev v primerjavo, da se Evropejci v Rusijo prihajajo cepiti proti koronavirusu z ruskim cepivom Sputnik, nato pa pridobijo lažna potrdila, da so bili cepljeni s cepivom Pfizer.

Ti Evropejci naj bi se tega lotili, ker so bolj zaupali ruskemu cepivu, je dejal Gabujev, pri tem pa je treba dopisati, da je bila- vsaj na Balkanu, še posebej v Srbiji, ki je bila regijska ciljna destinacija glede tega in takega početja, to redna praksa.

Analitik trdi, da je zlahka mogoče, da je Putina o domnevnih strelskih vodah za dezerterje obvestil ruski vojak oziroma “vojni poročevalec”, torej ruski propagandist. Gabujev meni, da se ruski predsednik redno srečuje s takimi ljudmi, ker svojim generalom ne zaupa več.

Kremelj bo po njegovem mnenju nekatere pomembne odločitve sprejel prav na podlagi informacij, kot je tista o strelskih vodih in to ledi kri v žilah, meni analitik, ki opozarja, da mora Zahod v prihodnje to upoštevati.

Precenjevanje Putinove racionalnosti in ignoriranje njegovega odmika od realnosti je lahko izjemno tvegano, zlasti ko gre za določanje meja, ki jih je Moskva pripravljena prestopiti, je zaključil Gabujev v pogovoru za Sky News.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: