Svet se spominja žrtev holokavsta, sramotno vedenje in drža Zahoda do Rusije

(novica s komentarjem)

Svet se danes spominja žrtev holokavsta, opominja tudi Slovenska tiskovna agencija (STA).

Na današnji dan pred 78 leti je namreč Rdeča armada osvobodila najbolj zloglasno nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau. V njem so nacisti pobili več kot milijon od okoli šestih milijonov evropskih Judov, pobitih med drugo svetovno vojno. Pripisati je treba, da je o številkah še vedno nehvaležno govoriti, saj te nihajo tako navzgor kot navzdol.

Od leta 2006 se skladno z resolucijo ZN dan osvoboditve Auschwitza obeležuje kot svetovni dan spomina na žrtve holokavsta.

Na lokaciji taborišča bodo obletnico osvoboditve obeležili s slovesnostjo pod pokroviteljstvom poljskega predsednika Andrzeja Dude, ki- kakšna ironija usode- trenutno s tanki oskrbuje malodane marionetno ukrajinsko oblast, katere pomemben segment so tudi neonacistična gibanja, vse skupaj pa je seveda ovito v plašč demokracije. Udeležila se je bo tudi slovenska ministrica za kulturo Asta Vrečko.

EU soorganizira slovesnost, ki bo danes potekala na sedežu ZN v Ženevi, medtem ko bo osrednja slovesnost v Sloveniji potekala zvečer v ljubljanskem Mini teatru. Na njej bo slavnostna govornica Urška Klakočar Zupančič, sporna predsednica Državnega zbora.

V koncentracijskem, a tudi uničevalnem taborišču letos brez prisotnosti predstavnikov Rusije.
(Foto: Pixabay, Pexels.com)
Muzej Auschwitz: Rusija ni povabljena na dogodek ob osvoboditvi taborišča s strani Rdeče armade

Šokantno, a resnično: država, katere vojska je osvobodila zloglasno nacistično taborišče, zaradi geopolitičnega spora na relaciji zahod- Rusija ni povabljena na obeleževanje osvoboditve.

Direktor spominskega centra pravi, da bo Moskva “potrebovala izjemno dolgo časa in zelo globoko avtorefleksijo/samopremislek”, preden bi se lahko vrnila k udeležbi na “srečanjih civiliziranega sveta”, je že v sredo poročal izraelsko-ameriški časnik The Times of Israel.

Muzej Auschwitz je namreč prej istega dne sporočil, da bo Rusija zaradi vojne v Ukrajini izključena iz prihajajoče slovesnosti ob 78. obletnici osvoboditve nacističnega taborišča smrti s strani Rdeče armade.

“Glede na agresijo na svobodno in neodvisno Ukrajino predstavniki Ruske federacije niso bili povabljeni, da se udeležijo letošnje komemoracije,” je za AFP povedal Piotr Sawicki, tiskovni predstavnik muzeja na mestu nekdanjega taborišča.

Rusija se je namreč doslej vedno udeležila komemoracije, 
njen predstavnik pa je vselej tudi nastopil na osrednji slovesnosti.

Direktor muzeja Piotr Cywinski je dejal, da je očitno, da v sedanjem kontekstu ne more “podpisati nobenega pisma ruskemu veleposlaniku z vabljivim tonom”.

“Upam, da se bo to v prihodnosti spremenilo, vendar je pred nami še dolga pot,” je še dejal po poročanju tiskovne agencije PAP.

Muzej je rusko ofenzivo obsodil kot “barbarsko dejanje” in sicer tistega dne, ko je Rusija napadla Ukrajino, torej 24. februarja lani.

Ob koncu članka še enkrat več spomnijo, da je Auschwitz-Birkenau postal simbol genocida nacistične Nemčije nad domevno šestimi milijoni evropskih Judov, od katerih jih je milijon umrl v taborišču med letoma 1940 in 1945 skupaj z najmanj 100.000 Nejudi, kot so se izrazili pri The Times of Israel.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: