Število zaposlenih na Hrvaškem lani večje za 1,2 odstotka, Hrvaška v lovu na makedonske gostinske delavce?

Konec lanskega leta je bilo na Hrvaškem 1,61 milijona zaposlenih, kar je za 1,2 odstotka več kot ob koncu leta 2021, kažejo podatki hrvaškega državnega statističnega urada.

Pri pravnih osebah je bilo zaposlenih 1,4 milijona ljudi, 192.000 pa jih je imelo status samostojnega podjetnika ali drugo obliko samostojne dejavnosti, podatke povzema hrvaška tiskovna agencija Hina.

Najbolj se je konec lanskega leta v primerjavi z enakim obdobjem leto prej povečalo število zaposlenih v gostinstvu in turizmu, in sicer za 12,7 odstotka.

Konec lanskega leta je bilo na hrvaškem zavodu za zaposlovanje prijavljenih 118.000 ljudi, kar je v primerjavi s koncem lanskega novembra 1,4-odstotno povečanje, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Stopnja brezposelnosti pa se je v primerjavi z novembrom zvišala za 0,1 odstotne točke na 6,8 odstotka.

V Dalmaciji- tudi Splitu na fotografiji- se lahko zgodi,
da bodo gostinci (znova?) ostali brez za delo usposobljenega osebja.

Se Hrvaška pri pridobivanju delovne sile obrača k Makedoniji?

Ravno v zvezi z napovedmi, da se na Hrvaškem obeta nova rekordna turistična sezona, pa je treba obravnavati podatek, da se je najbolj povečalo število zaposlenih v gostinstvu in turizmu.

Hrvaški mediji so že v začetku iztekajočega se tedna prenesli opozorilo turističnih delavcev in delodajalskih združenj, da bi omenjeno lahko spremljalo tudi rekordno pomanjkanje delovne sile.

Da bi pravočasno zagotovili vsaj del manjkajočega kadra, sta denimo Združenje obrtnikov Dubrovnik in Obrtna zbornica Dubrovniško-neretvanske županije pobudo za zaposlitve podala na makedonskem trgu delovne sile.

“V naši panogi je kar nekaj težav, a na prvem mestu je še vedno pomanjkanje delovne sile. Če ne bomo imeli ljudi, nam bo vse ostalo problem. Na podlagi izkušenj iz preteklih let, kvot, ki jih imamo za tujce, dejstva, da so delodajalci zaradi jezika in podobnosti mentalitete bolj naklonjeni zaposlenim iz bližnje soseščine, smo ugotovili, da je makedonski trg za nas zelo pomemben,” je ob tem povedala predsednica Obrtne zbornice in Ceha gostinstva in turizma Nikolina Farčić za Dubrovniški Vjesnik.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: