Cene pogonskih goriv od polnoči višje

Cene pogonskih goriv zunaj avtocest bodo od polnoči višje, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Liter 95-oktanskega bencina bo dražji za 6,7 centa in bo v naslednjem 14-dnevnem obdobju stal 1,355 evra, liter dizla pa bo z 1,529 evra dražji za 4,6 centa.

Za štiri cente bo z 1,155 centa dražji tudi liter kurilnega olja. Še večjo podražitev je s posegom v trošarine preprečila vlada.

Ta je danes trošarino za dizel znižala z 0,33307 evra na liter na 0,330 evra na liter, trošarino za ekstra lahko kurilno olje pa z 0,09144 evra na liter na 0,07875 evra na liter.

Cene bencina in dizla na servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Ob tem so zunaj avtocestnega omrežja marže trgovcev omejene.

Nove cene bodo veljale do vključno 13. februarja, še prenaša STA.

Se bo na trgu pogonskih goriv zjasnilo ali stemnilo?!

Ministrstvo za finance: nižje trošarine za kurilno olje

Je pa vlada na svoji spletni strani je sprejela spremembo Uredbe o določitvi zneska trošarine za energente in električno energijo, s katero je- kot že omenjeno- znižala trošarino za plinsko olje za pogon (diesel) in plinsko olje za ogrevanje (ekstra lahko kurilno olje – KOEL).

Trošarino na plinsko olje za pogon (diesel) je vlada znižala z 0,33307 evra na liter na 0,330 evra na liter, za plinsko olje za ogrevanje (KOEL) pa z 0,09144 evra na liter na 0,07875 evra na liter.

S tem se bo trošarina za plinsko olje za pogon (diesel) spustila na najnižjo dopustno višino, ki jo dopušča evropska zakonodaja, za plinsko olje za ogrevanje (KOEL) pa na najnižjo dopustno višino, ki jo lahko v skladu z zakonom določi vlada.

Vlada razmere na trgu naftnih derivatov budno spremlja in višino trošarin prilagaja tako, da ohranja dostopnost maloprodajnih cen, hkrati pa si v luči javno finančne vzdržnosti prizadeva za postopno normalizacijo prilivov v državni proračun.

Pri slednjem je namreč pomembno, da se na srednji rok in postopno, brez da bi to čutili potrošniki, ponovno uvede okoljske dajatve na fosilna goriva, ki predstavljajo namenski vir za zelene investicije.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: