ECB: Ob višjih stroških manj zanimanja za posojila. V Nemčiji decembra, kljub Božiču, nepričakovano globok padec trgovine na drobno

Gospodinjstva in podjetja se soočajo z višjimi stroški posojil, tudi gospodarski obeti so slabši, kot so bili. Posledično je manj zanimanja za kredite, je danes objavila Evropska centralna banka.

Po njenih podatkih je v zadnjem četrtletju lani prišlo do največjega padca povpraševanja po hipotekarnih posojilih, odkar od leta 2003 vodijo evidenco.

Banke – v raziskavo ECB jih je zajetih 151 – pričakujejo, da se bo trend manjšega zanimanja za vse vrste posojil nadaljeval tudi v prvem četrtletju letos.

ECB ob tem opozarja na občutno zaostrovanje kreditnih standardov v zadnjem četrtletju lani, ki kaže, da banke ob negotovih gospodarskih obetih niso naklonjene prevelikim tveganjem.

Pogoji za pridobitev posojil so za podjetja najstrožji po letu 2011, ko je bila v območju evra prisotna huda dolžniška kriza.

Kljub sezoni božično-novoletnih nakupov promet v trgovinah decembra ni cvetel.
(Foto: Antonio Sokic, Pexels.com)

V Nemčiji decembra nepričakovano globok padec trgovine na drobno

Nemčija poroča o padcu trgovine na drobno, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

V decembru je na medletni ravni nazadovala za 6,4 odstotka, kar predstavlja precej večje krčenje od napovedanega 1,8-odstotnega.

Na mesečni ravni je prodaja v sektorju kljub sezoni božično-novoletnih nakupov upadla za 5,3 odstotka. V tem primeru so analitiki napovedovali 0,2-odstotni padec.

V celotnem 2022 je nemška trgovina na drobno ob upoštevanju inflacije upadla za 0,6 odstotka. V prvi polovici leta je medletno porasla za 3,1 odstotka, a je v drugi polovici leta sklenila 4,1 odstotka nižje.

Celoletni padec naj bi bil posledica visoke inflacije in visoke izhodiščne ravni. V 2021 je imela namreč Nemčija v trgovini na drobno rekordne rezultate.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: