Na Kredarici danes tudi živi sneg; vreme sicer stabilno, a temperaturno spremenljivo

Na Kredarici danes ne sneži, ampak zmeren do močan severozahodni veter dviguje sneg in ga prenaša naokrog. Ta pojav imenujemo vejavica ali živi sneg, je sporočila agencija za okolje.

Podobno je bilo pred dnevi na Gorenjskem, ko je že zapadli sneg raznašal karavanški fen, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Gre za pojav, kadar veter odnaša mehak in suh sneg. To se dogaja takrat, ko veter doseže hitrosti približno 30 kilometrov na uro. Če je na tleh bolj gost pršič, pa so potrebne višje hitrosti vetra.

Stroka ločuje med nizko in visoko vejavico. Pri nizki se vidljivost ne zmanjša, pri visoki vejavici, ko veter dviga sneg in ga nosi v višini vsaj dva metra in več visoko, pa se vidljivost močno zmanjša.

Agencija za okolje je sicer za severozahod države izdala rumeno opozorilo, saj je na tem območju znatna nevarnost snežnih plazov.

Stroka ločuje med nizko in visoko vejavico; pri nizki se vidljivost ne zmanjša.
(Foto: Suleyman Seykan, Pexels.com)

Vreme bo stabilno, po otoplitvi pa znova mraz

Kaj sicer pravi vremenska napoved, zbrana iz različnih virov?!

Kot navaja ARSO, se bo oblačnost od severa zvečer prehodno povečala. Ponoči se bo tudi razjasnilo.

Zjutraj bo precej jasno, nekaj oblačnosti bo na Primorskem in severovzhodu Slovenije. Najnižje jutranje temperature bodo od -8 do -3, na Primorskem okoli 0, v alpskih dolinah in v mraziščih do -10 °C.

Jutri bo delno jasno, občasno bo povečana koprenasta oblačnost, na Primorskem bo tudi nekaj nizke oblačnosti. Najvišje dnevne temperature bodo od 4 do 12 °C.

Napoved za sosednje pokrajine in obeti, kako v Mariboru?

Zvečer se bo oblačnost od severa prehodno povečala. Ponoči bo delno jasno, več oblačnosti bo v krajih vzhodno od nas. Ob severnem Jadranu bo nastalo nekaj nizke oblačnosti.

Jutri bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, tako bo tudi v večini prihodnjih dni, z izjemo sobote, ki bo sončna.

V četrtek in petek bo zmerno do pretežno oblačno, a povečini suho vreme, deževne plohe so napovedane za Maribor in okolico. Ob koncu tedna bo občutno topleje; za Maribor tako napovedujejo 12 stopinj, v ponedeljek se bo začelo hladiti, do kulturnega praznika pa bi naj temperature znova padle pod ledišče.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: