V javni razpravi predlog zakona za odpravo kazni za kršitve neustavnih covidnih odlokov

Ministrstvo za pravosodje je danes v usklajevanje poslalo Predlog Zakona o ureditvi nekaterih vprašanj v zvezi s prekrški, izvršenimi v času veljavnosti ukrepov zaradi nalezljive bolezni COVID-19.

Predlog zakona ureja vprašanja v zvezi s postopki, ki so se vodili za prekrške, kateri so bili storjeni v časovnem obdobju od 7. marca 2020 do 30. maja 2022 kot kršitev ukrepov za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni COVID-19.

Gre za vprašanja ustavitve teh postopkov, ustavitve izvrševanja sankcij, ustavitve postopkov prisilne izterjave, izplačilo zneska glob, stroškov in odvzete premoženjske koristi s plačilom denarnega zneska za te prekrške, postopek za uveljavljanje pravic v skladu s tem zakonom, ter organe, ki odločajo in sodelujejo v postopku odločanja v skladu s tem zakonom.

Predlagana ureditev temelji na Analizi pravnih podlag, ki so bile uporabljene v prekrškovnih postopkih proti posameznikom zaradi kršitev ukrepov zoper virusno bolezen COVID-19, in Izhodiščih za pripravo normativnih rešitev, ki jih je sprejela Vlada Republike Slovenije na seji 24. 11. 2022.

Če so bili covidni odloki neustavni, potem ...

Pri tem zasledujemo cilj, da se globe, stroški postopka, postopka prisilne izterjave in odvzeta premoženjska korist izplačajo čim bolj avtomatično in s čim manj obremenitvami za upravičence, so z omenjenega ministrstva sporočili na vladni spletni strani.

Pripombe na ministrstvu pričakujejo do 22. februarja 2023, še sporočajo.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: