Varuh človekovih pravic vložil zahtevo za presojo ustavnosti zakona o kazenskem postopku; DZ v petek na izredni seji o dodatku k plačam pravosodnih funkcionarjev in zakonu o državni upravi

Poslanci se bodo v petek na zahtevo koalicije sestali na izredni seji, na kateri bodo med drugim obravnavali vladni predlog zakona o začasnem dodatku sodnikov in državnih tožilcev, je danes sklenil kolegij predsednice DZ.

Po predlogu zakona bodo pravosodni funkcionarji od 1. januarja do uveljavitve reforme plačnega sistema v javnem sektorju prejemali mesečni dodatek v višini 600 evrov bruto.

Na dnevnem redu bo tudi vladni predlog novele zakona o državni upravi, ki določa pristojnost posameznih ministrstev ter prenos pristojnosti oziroma delovnih področij ter bo omogočil začetek delovanja vlade v skladu z organizacijo, ki jo predvideva spremenjen zakon o vladi.

DZ bo obravnaval še predlog novele zakona o kmetijstvu, s katerim vlada dopolnjuje pravno podlago za začetek izvajanja skupne kmetijske politike 2023-2027 s 1. januarjem 2023.

Fotografija je simbolična.
(Foto: Pavel Danilyuk, Pexels.com)

Varuh človekovih pravic vložil zahtevo za presojo ustavnosti zakona o kazenskem postopku

Varuh človekovih pravic je na ustavno sodišče vložil zahtevo za oceno ustavnosti dela zakona o kazenskem postopku.

Po njegovem mnenju je protiustaven 169. člen, ki ne predvideva odgovora na pritožbo državnega tožilca zoper sklep zunajobravnavnega senata, s katerim je bila zavrnjena zahteva za preiskavo.

Po varuhovem mnenju bi bilo treba v takšnih primerih osebi, zoper katero je tožilec zahteval preiskavo, omogočiti, da se še pred odločitvijo višjega sodišča opredeli do vložene pritožbe.

Po varuhovem opozorilu stališča ustavnega sodišča, sprejeta ob vsebinski presoji predpisov, zagotavljajo pravno predvidljivost in učinkovito varstvo človekovih pravic.

Tega pa 169. člen ne omogoča osebi, zoper katero je tožilec zahteval preiskavo. Na podlagi zakona ji namreč ni izrecno dana možnost, da se s pritožbo seznani in nanjo odgovori.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: