V Avstraliji našli radioaktivno kapsulo in preklicali opozorila

V Avstraliji so po več dneh iskanja našli majhno, a nevarno radioaktivno kapsulo, ki je januarja med prevozom iz rudnika v skladišče padla s tovornjaka na oddaljenem odseku puščavske avtoceste v Zahodni Avstraliji, so danes sporočile avstralske oblasti.

Med prevozom naj bi se izgubila nekje na 1400 kilometrov dolgi poti med rudnikom severno od odročnega mesta Newman in predmestjem Pertha, prestolnice Zahodne Avstralije.

Srebrna kapsula, ki vsebuje majhno količino radioaktivnega cezija-137, je velika le šest krat osem milimetrov. Uporabljajo jo v rudarstvu, povzroči pa lahko opekline ali slabost, zato so oblasti ob incidentu izdale nujno zdravstveno opozorilo.

Britansko-avstralski rudarski velikan Rio Tinto se je za incident že opravičil. Družba upravlja rudnik Gudai Darri, od koder je bila kapsula prepeljana, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Enourna izpostavitev kapsuli bi bila enakovredna 17 standardnim rentgenskim slikanjem prsnega koša.
(Foto: Gustavo Fring, Pexels.com)

Kaj se je pravzaprav primerilo?!

Kot poročajo svetovni mediji, so predstavniki oblasti sporočili še, da ni verjetno, da bi se območje onesnažilo. Srebrna kapsula namreč vsebuje že omenjeni cezij-137, ki oddaja sevanje, ki je enakovredno prejemu 10 rentgenskih žarkov na uro.

Ljudem je bilo rečeno, naj ostanejo vsaj pet metrov stran od kapsule, če jo opazijo, ker bi izpostavljenost lahko povzročila opekline zaradi sevanja ali radiacijsko bolezen, čeprav naj bi hoja mimo kapsule predstavljala razmeroma majhno tveganje, podobno kot izpostavljenost rentgenskim žarkom.

Strokovnjaki so opozorili, da lahko cezij-137 povzroči resne zdravstvene težave za ljudi, ki pridejo v stik z njim: kožne opekline zaradi neposredne izpostavljenosti, radiacijsko bolezen in potencialno smrtna tveganja za raka; zlasti za tiste, ki so bili nevede izpostavljeni dlje časa.

Radiation Services, podjetje, ki nudi nasvete o zaščiti pred sevanjem, pravi, da bi enourno stanje znotraj enega metra od kapsule povzročilo približno 1,6 milisieverta (mSv) sevanja, kar je enako približno 17 standardnim rentgenskim slikanjem prsnega koša. Če bi kapsulo vzeli v roko, bi resno poškodovali prste in okoliško tkivo.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: