K predlogu zakona o začasnem dodatku sodnikov in tožilcev vloženih več opozicijskih dopolnil, vlada danes tudi o noveli zakona o upravnem sporu

K predlogu zakona o začasnem dodatku sodnikov in državnih tožilcev, ki je na dnevnem redu današnje seje odbora DZ za pravosodje, je vloženih več dopolnil.

V NSi bi tako z dopolnili črtali vse štiri člene predloga, je sinoči poročala STA. Menijo, da urejanje plač sodnikov in tožilcev ne more biti tako nujno, da bi bilo treba predlog sprejemati po nujnem postopku.

Po dopolnilu SDS pa bi do sistemskih sprememb vsi funkcionarji in javni uslužbenci prejeli dodatek 600 evrov bruto mesečno.

Svoj predlog ima tudi Združenje občin Slovenije. V skladu z njim bi začasni mesečni dodatek v višini 600 evrov bruto prejemali tudi funkcionarji lokalnih skupnosti.

Po predlogu vlade bodo pravosodni funkcionarji od 1. januarja do uveljavitve reforme plačnega sistema v javnem sektorju, vendar najdlje do konca leta 2023, prejemali mesečni dodatek v višini 600 evrov bruto.

Mnenje kritikov je, da si vlada kupuje pravosodje za morebitno neukrepanje.
(Foto: EKATERINA BOLOVTSOVA, Pexels.com)

Vlada danes tudi o noveli zakona o upravnem sporu

Vlada bo na današnji seji obravnavala predlog novele zakona o upravnem sporu, še poroča STA.

Kot eno najpomembnejših novosti v gradivu izpostavljajo spremembo sestave sodišča. Senatno sojenje se nadomešča s pravilom odločanja po sodniku posamezniku. Izjema bodo zapletene zadeve in odločanje v primerih, ko ni sodne prakse ali ta ni enotna oz. če tako določa drug zakon.

Kot skupščina družbe 2TDK bo vlada odločala tudi o drugi novelaciji investicijskega programa za projekt drugi tir Divača-Koper.

Investicijska vrednost projekta je v tekočih cenah po novem ocenjena na 1,027 milijarde evrov, v primerjavi z zadnjo oceno se je projekt podražil za 9,3 odstotka. Spremenjena je tudi časovnica projekta. Konec gradbenih del je predviden sredi leta 2026.

Vlada bo obravnavala tudi predlog novele zakona o nekaterih koncesijskih pogodbah.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: