Koalicija z načrti za gradnjo 3000 javnih stanovanj na leto, kar je najmanj polovica manj od obljubljenega pred volitvami

(novica s komentarjem)

Cilj koalicije je do konca mandata vzpostaviti dolgoročno vzdržen sistem, ki bo omogočal gradnjo 3000 javnih stanovanj na leto.

Nosilec bo republiški stanovanjski sklad, iz proračuna naj bi se namenilo po približno 100 milijonov evrov letno, je po današnjem vrhu koalicije na Brdu pri Kranju povedal premier Robert Golob.

Poudaril je, da želijo začrtati regulatorni okvir, ki bo omogočil, da se na trgu pojavijo dostopna stanovanja čim širšemu krogu najemnikov.

Namen je en sam - da se cene tako najemnin kot stanovanj na daljši rok znižajo, 
še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Stanovanjska reforma tako po njegovih besedah ne bo namenjena temu, da neka ozka skupina reši svoj stanovanjski problem. Reforma bo namenjena temu, da se celoten stanovanjski fond na trgu poceni za vse skupine in zato so pripravljeni investirati javni denar.

Stanovanjska novogradnja v Mariboru.

Kakšni so odzivi javnosti?!

Kot gre razbrati iz poročanja (malo gledane) televizije/portala N1 je do zapleta prišlo že na tiskovni konferenci po vrhu koalicije, kjer je Luka Mesec, tako imenovani koordinator Levice, javnosti najprej sporočil, da je cilj izgradnja 2 tisoč stanovanj letno, a se je po intervenciji premierja Goloba popravil in sporočil, da je cilj 3 tisoč novih stanovanj letno.

Da so slišali “dobro analizo in nekaj konkretnih usmeritev” o tem, kako zagraditi nova stanovanja v tem mandatu oziroma do leta 2030, je povedala tudi predsednica SD Tanja Fajon, prenaša isti medij. Ta ja navedla še, da jim je bilo predstavljeno, kako zagotoviti financiranje iz javnih in tudi drugih virov.

Kar bode v oči, je dejstvo, da vsi v koaliciji govorijo o ciljih do leta 2030, čeravno jih čakajo vmes še (najmanj) ene volitve, zaradi referendumov pa operativno zamujajo že skoraj celo leto. Rahlo protislovno, a v ozadju so v ospredju igrice povezane s kadrovanjem, ne pa dobrobit ljudstva, na katero se sicer v koaliciji tako radi sklicujejo. Vsaj trenutno.

Pri desnici medtem opozarjajo, da bi za izgradnjo približno 1,2 milijona kvadratnih metrov bivalnih površin potrebovali veliko gradbenih površin, za izdajo gradbenih dovoljenj pa bi potrebovali ogromno časa in naporov ob trenutnih birokratskih postopkih.

Kot je v članku na portalu Nova24TV zapisal Peter Truden, bi “to pomenilo kar tisoč novih stanovanjskih blokov. Ob tako počasni birokraciji lahko z gotovostjo trdimo, da država nima ne prostora in ne dovolj časa za kaj podobnega. Levica pa se do sedaj ni izkazala pri debirokratizaciji in pomoči pri pridobivanju gradbenih dovoljenj.”

Kar se tiče finančnih virov se pri omenjeni televiziji/portalu sklicujejo na neimenovane poznavalce, ki zatrjujejo, da bi za projekt Luke Mesca potrebovali kar 3,2 milijarde evrov. 

“Ko skupaj seštejemo danes podatke, lahko pridemo do zaključka, da za dano obljubo ni realnih možnosti za uresničitev,” še zapišejo in opozarjajo, da je omenjeni projekt zgolj dimna zavesa za davčni rop, skrit za progresivno obdavčitvijo premoženja.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: