Agencija za varnost prometa ob počitnicah in zimskih razmerah poziva k varni vožnji; na območju Zelenice se sprožajo snežni plazovi

Agencija za varnost prometa pred začetkom zimskih počitnic za drugo polovico učencev in dijakov poziva k varni vožnji.

Kot navajajo, je vožnja v zimskih razmerah, še posebej po poledenelem in zasneženem vozišču, lahko zelo zahtevna in od voznika zahteva še večjo osredotočenost na vožnjo.

Osredotočenost na vožnjo pomeni slediti trem preprostim, a nujnim pravilom. Roke naj bodo na volanu, pogled na cesti, misli in koncentracija pa pri vožnji in spremljanju razmer na cesti ter ob njej.

Zaviranje na poledenelem vozišču zahteva večjo varnostno razdaljo, zavorna pot pa se podaljša. Voznikom zato svetujejo, naj imajo v mislih, da vozilo potrebuje več časa, da se ustavi.

Nenadno zaviranje in zavijanje na poledenelem cestišču povzroči, da lahko pnevmatike izgubijo že tako slab oprijem na cesti, s tem pa lahko vozilo zdrsi, kar je pogost vzrok za nesreče, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Kot so še zapisali pri agenciji, lahko ta konec tedna pričakujemo povečano gostoto prometa, saj se za skoraj 121.000 osnovnošolcev in srednješolcev zimske šolske počitnice končujejo, za skoraj 152.000 osnovnošolcev in srednješolcev pa se počitnice pričenjajo.

Zaviranje na zasneženem in poledenelem vozišču zahteva večjo varnostno razdaljo,
zavorna pot pa se podaljša.

Na območju Zelenice se sprožajo snežni plazovi

Zavod za varstvo pred snežnimi plazovi opozarja na nevarnost proženja snežnih plazov na prisojnih pobočjih v visokogorju in sredogorju.

Zaradi nevarnosti plazu obiskovalce prosijo, naj se do nadaljnjega izognejo hoji po servisni cesti, ki vodi do Doma na Zelenici, in naj se na tem območju tudi ne zadržujejo v gozdu.

Kot so sporočili, se je včeraj okoli poldneva pod Spodnjih plotom nad servisno cesto proti Domu na Zelenici že delno sprožil talni snežni plaz, še prenaša STA.

Na pobočju so še vidne razpoke, zato predvidevajo, da se bo nov talni plaz spontano sprožil danes ali jutri. Izredno nestabilna snežna odeja je tudi višje na pobočju, kjer so prav tako vidne razpoke.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: