Agencija za okolje opozarja na močan veter, na Hrvaškem slednji prizadel predvsem Zagreb in Osijek

Predvsem v severni Sloveniji bo danes do sredine popoldneva, na severovzhodu pa do večera, pihal močan severni veter, ki bo presegal hitrost 70 kilometrov na uro.

Na izpostavljenih legah lahko doseže tudi do 90 kilometrov na uro. Možni bodo vetrolomi, opozarjajo na agenciji za okolje.

Kot so zapisali na Twitterju, so najmočnejše sunke vetra v gorah izmerili na Kredarici, kjer so dosegli 165 kilometrov na uro, Krvavcu s 117 kilometri na uro in Voglu s stotimi kilometri na uro.

Zaradi vetra smučišče na Krvavcu danes ne obratuje, 
še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Zelo vetrovno je tudi nižje, še navajajo meteorologi. Na merilnem mestu Trojane-Limovce so najmočnejši sunki dosegli 83 kilometrov na uro, v krajinskem parku Goričko 75 kilometrov na uro, na letališču Lesce 68, letališču Jožeta Pučnika 65, v Bovcu pa 57 kilometrov na uro.

V Mariboru veter trenutno piha s hitrostjo 24 do 26 kilometrov na uro, temperatura je sicer dosegla 6 stopinj Celzija, jo pa ravno veter niža, tako da je občutek za stopinjo nad lediščem.

V Mariboru piha močan veter,
a ne tako kot v nekaterih drugih delih Slovenije.

Močan veter povzroča velike težave po vsej Hrvaški, zgolj zagrebški gasilci od jutra opravili več deset intervencij.

Največkrat gre za podrte veje ali drevesa, zato jih je treba odstraniti, poročajo hrvaški mediji.

V Zagrebu se je na Vrbiku podrla večja breza. Deblo se je razbilo na več delov in padlo na pot pred objekti, pri tem pa ni bil nihče poškodovan, niti ni nastala materialna škoda. Kar nekaj vej je padlo na parkirana osebna vozila, v enem primeru pa tudi na premikajoče se vozilo.

Državni hidrometeorološki zavod Hrvaške (DHMZ) je za danes izdal opozorilo zaradi močnega vetra. Za Velebitski kanal so izdali rdeče opozorilo zaradi močnega, mestoma orkanskega vetra z najmočnejšimi sunki od 35 do 70 vozlov.

Oranžno opozorilo je izdano za območje zahodne obale Istre, Kvarnerja in Kvarnerića ter regijo Osijek.

“Občanom svetujemo, da se izogibajo potovanjem in zadrževanju v bližini ogroženih obalnih območij. Bodite pripravljeni na motnje, poškodbe objektov in nevarnosti poškodb zaradi izruvanih dreves, polomljenih vej in letečih odpadkov. Možne so motnje prometa in motena dobava električne energije,” so zapisali na DHMZ.

Učinek fena, zatrjujejo hrvaški meteorologi.

Nevihtni veter je v Osijeku potrgal nadstrešek glavne tržnice, občani pa niso upoštevali opozoril gasilcev in policistov. “Spremljali smo vremensko napoved, a mislim, da tako orkanskega vetra nihče ne bi mogel predvideti,” je dejal eden od ponudnikov blaga.

Zato je veliko število najemnikov in občanov pokazalo veliko neodgovornost in nedisciplino, saj ni upoštevalo navodil odgovornih ( podjetja Tržnice, nato pa še pripadnikov JPVP Osijek), ki so posredovali na prizorišču.

Šele prihod policije je Osiječane zresnil, a tudi takrat nekateri niso poslušali navodil, naj se umaknejo z območja, kjer so s strehe padali precej veliki kosi plastike, poročajo mediji na Hrvaškem.

Hrvaška televizija je medtem poročala, da v severni Dalmaciji pod Velebitom pričakujejo udare vetra nad 150 kilometrov na uro.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: