V ljubljanskem živalskem vrtu potrjena visoko patogena aviarna influenca, že v sredo Prekmurju potrdili ptičjo gripo pri 23 labodih grbcih

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je včeraj obvestila, da je bila visoko patogena aviarna influenca (HPAI) podtipa H5N1 potrjena pri poginjenem črnem labodu v ZOO Ljubljana.

UVHVVR obiskovalce ljubljanskega živalskega vrta poziva, da upoštevajo navodila živalskega vrta glede bivarnostnih ukrepov zaradi preprečevanja širjenja bolezni med pticami, pišejo na vladni spletni strani.

Že v sredo je sicer omenjena uprava rejce perutnine in ptic v ujetništvu opozorila na nove primere pojava ptičje gripe, a takrat v Prekmurju.

Kot so podrobneje pojasnili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je bila visoko patogeno aviarno influenca s preiskavami potrjena pri 23 poginjenih labodih grbcih, ki so jih našli na isti lokaciji v občini Lendava.

Ob tem so dodali, da zaradi zmanjšanje tveganja za prenos virusa s prostoživečih ptic na perutnino za celotno Slovenijo ostajajo v veljavi priporočila, ki jih je sprejelo Državno središče za nadzor bolezni, rejce perutnine in ptic v ujetništvu pa vnovič pozvali, naj bodo pozorni na pojav nekaterih znakov aviarne influence in o tem takoj obvestijo veterinarja, je takrat poročala Slovenska tiskovna agencija (STA).

V zadnjih tednih je v Sloveniji poginilo več labodov grbcev.

Nazaj na vladni portal: rejce perutnine in ptic v ujetništvu pozivajo, da v primeru, ko opazijo katerega od naslednjih znakov, o tem takoj obvestijo svojega veterinarja:

  • zmanjšana poraba krme in vode za več kot 20 %,
  • padec nesnosti za več kot 5 %, ki traja že več kot dva dni,
  • povišan dnevni pogin za več kot 3x od pričakovanega,
  • pojav kliničnih znakov (ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oziroma neobičajno oglašanje, kihanje, kašljanje, izcedek iz nosnic, otekline podkožja, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki; lahko se pojavijo tudi živčne motnje (tresenje in zavijanje glave in vratu, krči, nekoordinirano gibanje, živali težko stojijo, so neaktivne, imajo spuščene peruti) ali posmrtnih sprememb, ki kažejo na aviarno influenco.
V Slovenji so sicer v zadnjih tednih ptičjo gripo potrdili pri labodih grbcih v več občinah.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: