Združenje za kronične nenalezljive bolezni poziva k strožjim ukrepom na področju alkohola

Slovensko združenje za kronične nenalezljive bolezni ob robu svetovnega dneva boja proti raku ponovno poziva k strožjim ukrepom na področju alkohola ter večjemu vlaganju v kakovostno preventivo.

Alkohol namreč spada med glavne dejavnike tveganja za nastanek raka, ozaveščenost ljudi in odziv politike pa sta še vedno nezadostna, so opozorili.

Nevladne organizacije s področja javnega zdravja, povezane v združenje, sicer ugotavljajo, da se ozaveščenost o škodljivosti alkohola v zadnjih letih v svetu sicer spreminja na bolje.

A raziskave v Evropi še vedno kažejo, da se vsak deseti Evropejec ne zaveda povezave med alkoholom in rakom, vsak peti pa ne verjame, da obstaja povezava med rakom in alkoholom, so v sporočilu za javnost povzeli besede Mateja Koširja z Inštituta za raziskave in razvoj.

UKC Maribor. ti. kirurška stolpnica.

Enakost v dostopnosti do obravnave raka v Sloveniji na visoki ravni

V Sloveniji sicer vsako leto za rakom na novo zboli več kot 16.000 oseb, več kot 6.500 jih umre, ob tej priložnosti opozarja Ministrstvo za zdravje.

Vpliv socio-ekonomskih neenakosti na pojavljanje in izid rakave bolezni je v Sloveniji, kot tudi celotni Evropi, še vedno velik. Socio-ekonomski status vpliva na zdravje posredno – preko številnih dejavnikov življenjskega sloga, bivalnega ter delovnega okolja, kot tudi zmožnosti zdravstvenega sistema, ki so različno razporejeni med skupinami prebivalstva.

V Sloveniji je onkološka zdravstvena oskrba brezplačno dostopna vsem z obveznim zavarovanjem.

Poročilo o neenakosti pri raku ugotavlja, da imamo v naši državi najnižje finančno breme v EU, ki ga utrpijo bolniki z rakom. Po incidenci (število novih primerov rakov) in umrljivosti je Slovenija v spodnji polovici med državami članicami, vendar smo v zadnjih desetih letih uspeli nadpovprečno povišati preživetje bolnikov glede na EU, za več kot 10 %, za kar gre pripisati tudi ciljem in ukrepom Državnega programa obvladovanja raka.

V zadnjih 10 letih smo nadpovprečno povišali preživetje bolnikov z rakom.

Najpogostejši raki v razvitem svetu in tudi pri nas (kože, pljuč, dojk, prostate ter debelega črevesa in danke) so leta 2019 predstavljali 60 % vseh ugotovljenih rakov.

Ti raki so povezani z nezdravim življenjskim slogom: kajenjem, čezmernim pitjem alkoholnih pijač, neustrezno prehrano, premalo gibanja in posledično prekomerno težo ter čezmernim sončenjem. Na njihov nastanek lahko vplivamo z ukrepi primarne preventive.

Največje breme v državi predstavlja pljučni rak, 
ki močno prevladuje po umrljivosti med raki.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: