Število žrtev katastrofalnega potresa v Turčiji in Siriji narašča iz minute v minuto. AFP: mrtvih že več kot 2600 ljudi

V katastrofalnem potresu z magnitudo 7,8, ki je danes prizadel območje na jugovzhodu Turčije blizu meje s Sirijo, je po najnovejših uradnih, a še vedno začasnih podatkih, umrlo več kot 2300 ljudi, od tega 1498 v Turčiji in 810 v Siriji.

Poškodovanih je več kot 10.000 ljudi, od tega 8533 v Turčiji, je nekaj po 16. uri poročala Slovenska tiskovna agencija (STA)

Število žrtev bo gotovo še naraslo, saj je več tisoč ljudi ujetih pod ruševinami zrušenih poslopij. Samo v Turčiji je porušenih 2834 poslopij, so še pripisali.

Do tega je žal tudi prišlo, saj je AFP nekaj pred 20. uro objavil, da je število žrtev naraslo na več kot 2600 ljudi. Reševalci so z golimi rokami iskali (in še iščejo) preživele, še poročajo.

Pri Sky News so bili še bolj natančni; navajajo, da je potrjeno število žrtev 2619.

Fotografija je simbolična.
(Foto: Sanej Prasad Suwal, Pexels.com)

Številni izjemno močni popotresni sunki, je zdaj na vrsti Istanbul/Carigrad?

Spomnimo: prvemu potresu z magnitudo 7,8, ki je ob 4.17 po lokalnem času stresel jugovzhod Turčije, približno 60 kilometrov od meje s Sirijo, je sledilo več deset popotresnih sunkov, preden se je čez štiri ure zgodil nov potres z magnitudo 7,5 po EMSC-ju.

Še pred peto uro popoldan sta območje prizadela nova potresa z močjo 5,0 in 5,1, okoli sedme zvečer pa še z močjo 5,5 po Richterju.

Po navedbah strokovnjakov Turčija leži na anatolski plošči, na katero pod površjem pritiskata še dve plošči: arabska in afriška tektonska plošča. Tam poteka tudi vzhodna prelomnica.

Ruptura/razpoka je imela dolžino 250 kilometrov, kar odgovarja razdalji med Splitom in Reko, stroka pa opozarja tudi na severno prelomnico, ki poteka pod Istanbulom/Carigradom. Prav to mesto je visoko na listi možnih prihodnjih prizorišč katastrofalnih potresov.

Kot je povedal hrvaški seizmolog Snježan Prevolnik, je prišlo do “worst case” scenarija: potres je bil plitek, uničujoč, območje je gosto naseljeno, do potresa pa je prišlo v nočnem času, ko je bila večina prebivalstva v objektih.

Tresenje tal so sicer čutili vse do Grenlandije, je v ponedeljek sporočil danski geološki inštitut. “Močne potrese v Turčiji jasno beležijo seizmografi na Danskem in Grenlandiji,” je povedala tamkajšnja seizmologinja Tine Larsen.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: