Inšpektor začasno prepovedal prikazovanje živali v Zoo park Rožman

Inšpektorat RS za okolje in prostor, je v upravni zadevi nadzora ZOO park Rožman ugotovil, 
da lastnik parka prikazuje živali javnosti brez veljavnega dovoljenja za ZOO.

Zakon o ohranjanju narave (ZON) v 20. členu določa, da mora fizična ali pravna oseba, ki namerava zadrževati živali domorodnih ali tujerodnih vrst v ujetništvu z namenom prikazovanja javnosti v živalskih vrtovih, akvarijih, terarijih ali podobnih prostorih, pridobiti dovoljenje ministrstva.

V inšpekcijskem postopku je bilo ugotovljeno, da Zoopark Rožman, Vrzdenc, prikazuje živali javnosti brez veljavnega dovoljenja za ZOO. Zaradi te kršitve, je bil inšpekcijskemu zavezancu odrejen ukrep, kot ga določa zakon.

V Zoo parku Rožman so med drugim oskrbeli tudi dva medvedja mladička.
(Foto: Robert Anthony Carbone, Pexels.com)

Kakšne bodo sankcije?

Z delno odločbo se mu je odredilo prepoved zadrževati živali v ujetništvu z namenom prikazovanja javnosti do pridobitve dovoljenja za prikazovanje živali v živalskem vrtu. Lahko pa zavezanec živali poseduje, v kolikor jih ne prikazuje javnosti.

Zakonodaja ne pušča drugega ali drugačnega, milejšega ukrepa, 
ki bi ga bilo moč izbrati, poudarjajo na inšpektoratu.

V primeru pridobitve dovoljenja taka prepoved preneha in odločba je izvršena. Zavezanec je vlogo za dovoljenje za ZOO že vložil na Ministrstvo za naravne vire in prostor, še sporočajo na vladni spletni strani.

Zoo park Rožman ni in nikoli ne bo živalski vrt, ampak je dom zavrženim, odpisanim, poškodovanim in maltretiranim živalim, trdijo sami

Že predstavitev na spletni strani omenjenega živalskega parka je dovolj povedna.

“Tukaj je bil dolga leta drugi dom za poškodovane, bolne in osirotele živali. Največkrat smo pomagali mladičkom srne, ki so bili najdeni ali poškodovani ob košnji ali v prometnih nesrečah. Imeli smo divje prašičke, dva medvedja mladiča ter številne druge živali. V letu 2003 je Slovenija prevzela evropsko zakonodajo; takrat se je za nas in naše živali začela nova pot, saj nam nova zakonodaja ni več dovoljevala pomagati pomoči potrebnim živalim. Storili smo vse, da so živali ostale žive,” zapišejo.

V nadaljevanju obrazložijo, da so v letu 2007 pridobili dovoljenje – živalskemu vrtu podoben prostor – , kar jim je omogočilo, da so lahko še naprej prostovoljno skrbeli za živali, po razširitvi pa 19. 4. 2013 pridobili status živalskega vrta, kar jim omogoča nove možnosti.

Večina pri nas živečih živali nosi s seboj žalostno zgodbo, zato se trudimo in skušamo nuditi dobro oskrbo, dobro počutje živalim in dobro predstavitev obiskovalcem. Trudili se bomo tudi v prihodnje, sklenejo.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: