Neverjetno, a resnično: Turčija po potresu pričela z aretacijami zaradi revolta na spletu

Turčijo sta dopoldne prizadela dva nova močna potresa: prvi je imel magnitudo 5,6 po Richterjevi lestvici, drugi pa 5,7. Svetovna zdravstvena organizacija je sočasno opozorila, da bi lahko število žrtev preseglo 20 tisoč.

Turška policija je danes dopoldne sporočila, da je po potresu z magnitudo 7,8 v južni Turčiji pridržala štiri ljudi zaradi “provokativnih objav” na družbenih medijih.

Policija je odkrila račune na družbenih omrežjih, kjer so se delile “provokativne objave, namenjene širjenju strahu in panike”. Dodajajo, da poteka širša preiskava, vendar podrobnosti o vsebini objav niso bile objavljene, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Družbena omrežja v Turčiji so polna objav ljudi, ki se pritožujejo, da reševalne ekipe ne dosežejo njihovih mest, zlasti v Hatayu, ki je sicer eno bolj prizadetih območij.

Kot prenašajo svetovni mediji, Turki na spletu vse bolj stresajo jezo zaradi domnevne malomarnosti pri zagotavljanju prve pomoči ponesrečencem v že omenjeni najjužnejši provinci Hatay. Mnogi se pritožujejo, da reševalne ekipe še niso dosegle območja.

Število žrtev je od jutra naraslo na več kot 5 tisoč.

Pričakujejo pomoč od teh, ki jo sami najbolj potrebujejo

V Hatayu je potres zravnal z zemljo več upravnih zgradb, vključno z lokalno podružnico Agencije za pomoč pri nesrečah (AFAD). Uničenih oziroma zrušenih je več kot 2000 stavb, še več jih je poškodovanih.

Po pričevanjih ljudje poskušajo sami izvleči ujete pod ruševinami, saj ti na reševalce čakajo tudi po več ur. Pritiska tudi mraz, dežuje, ni elektrike. Turški BBC navaja izjavo tamkajšnjega župana, ki pravi, da so reševalne operacije v tej regiji zamujale, a jih bodo zdaj odpravili. Hkrati opozarja, da bo pomoč težko in počasi prihajala, saj je popolnoma neuporabno tudi tamkajšnje mednarodno letališče.

“S podporo županov Ankare, Istanbula in Izmirja lahko prebivalcem zagotovimo hrano, šotore in pitno vodo. Večina upravnih stavb je bila močno poškodovana, izgube so zelo visoke. Letališče je neuporabno, potrebujemo izkušene strokovnjake, osredotočeni smo na to, kar lahko hitro obnovimo z obstoječo gradbeno opremo. Imamo tudi resne težave s komunikacijo,” je še povedal.

Lütfü Savaş je še komentiral, da je bil potres res izjemno močan, a bi lahko minil z veliko manj škode. Kritično je komentiral previdnostne ukrepe v primeru potresa in način gradnje.

Še nekaj žalostnih novic:

  • paciente turške državne bolnišnice, ki jo je zapustilo medicinsko osebje, so pustili umreti, je izvedel Sky News
  • prebivalci mesta Antakya blizu sirske meje so se zatekli k plenjenju supermarketov, potem ko jim je zmanjkalo hrane ali pomoči, poroča njihov posebni dopisnik Alex Crawford
  • prostovoljci pri iskanju preživelih uporabljajo svedre, krampe in gole roke, pod ruševinami pa se orientirajo po glasovih.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: