Osem članic EU za odločnejše ukrepe za varovanje zunanjih meja, Libija od EU prejela prvo od petih patruljnih plovil

Libijska obalna straža je na včerajšnji ceremoniji v italijanski Adrii od EU prejela prvo od petih patruljnih plovil, ki bodo namenjena omejevanju migracij.

Projekt, ki ga je zagnala Evropska komisija, izvaja Italija, finančno pa so ga v veliki meri podprle države višegrajske četverice – Poljska, Madžarska, Slovaška in Češka.

Dogodka v Benečiji so se med drugim udeležili evropski komisar za sosedstvo in širitev Oliver Varhelyi, italijanski zunanji minister Antonio Tajani in libijska ministrica za zunanje zadeve Najla Manguš, so sporočili iz Evropske komisije.

Libija bo v okviru projekta pred koncem leta prejela še dva nova ter dva rabljena čolna. Italija bo zadolžena za usposabljanje osebja in vzdrževanje plovil, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Plovilo obalne straže na Hrvaškem.
(Fotografija je simbolična.)

Osem članic EU za odločnejše ukrepe za varovanje zunanjih meja

Osem držav članic EU na čelu z Avstrijo pred izrednim vrhom EU ta konec tedna poziva k odločnejšim ukrepom za zaščito zunanjih meja unije, hitrejšemu vračanju migrantov in sklenitvi novih sporazumov o repatriaciji s tretjimi državami.

Migracije bodo sicer ena od osrednjih tem zasedanja voditeljev EU ta četrtek in petek v Bruslju.

V pismu, ki so ga naslovili na predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela, so opozorili, da nekatere članice beležijo enako ali več novih prihodov in prošenj za azil kot med migracijsko krizo 2015-2016.

Evropsko komisijo pozivajo, naj predstavi celovit pristop za vse pomembne migracijske poti, ki bi vključeval nadaljnjo krepitev varovanja zunanjih meja, še prenaša STA.

Pismo so podpisale Avstrija, Danska, Estonija, Grčija, Latvija, Malta, Slovaška in Litva.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: