Scholz zagotovil podporo Ukrajini, tja bo Nemčija poslala do 178 tankov prejšnje generacije. Posvaril tudi pred tekmovanjem z ZDA!

Nemški kancler Olaf Scholz je danes dejal, da je prihodnost Ukrajine v EU in da ruski predsednik Vladimir Putin ne bo dosegel svojih ciljev, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Glede konkurenčnosti evropskega gospodarstva pa je v bundestagu dan pred vrhom EU posvaril pred tekmovanjem z ZDA glede subvencij in Washington pozval k popuščanju pri programu zelenih naložb.

Kancler je Ukrajini ponovno zagotovil pomoč Nemčije, a hkrati opozoril, da njegova država ne bo sodelovala pri “tekmovanju” za vojaško podporo Kijevu.

To namreč, kot je dejal, škoduje enotnosti zahodnih zaveznikov 
in deluje v prid Putinu in njegovi propagandi.

Scholz se bo danes zvečer v Parizu srečal s predsednikoma Ukrajine in Francije, Volodimirjem Zelenskim in Emmanuelom Macronom, še prenaša STA.

Leopard 1 v sestavi in na poligonu norveške vojske.
(Foto: SSGT RODNEY K. PROUTY - Public Domain,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=434542)

Nemčija sinoči odobrila izvoz do 178 tankov leopard 1 v Ukrajino

“Koliko tankov Leopard 1A5 bo dejansko dobavljenih Ukrajini, je odvisno od potrebnih vzdrževalnih del,” sta v torek skupaj sporočila ministrstvo za gospodarstvo in ministrstvo za obrambo. Nemška vlada je sicer že prejšnji teden izdala soglasje za izvoz prenovljenih tankov.

Leopard 1 je prvi bojni tank, izdelan za Bundeswehr po drugi svetovni vojni. 
Od leta 1965 do sredine osemdesetih let so izdelali 4.700 tankov. 
Bundeswehr je zadnjega Leoparda 1 upokojil pred 20 leti.

Pred dvema tednoma se je nemška vlada po dolgi razpravi odločila, da bo v Ukrajino poslala še 14 modernejših leopardov 2 in zaveznicam dovolila izvoz tovrstnih oborožitvenih sistemov nemške izdelave.

Nemški obrambni minister Boris Pistorius je v Kijevu dejal, da bo leopard 1 dostavljen po fazah. Do poletja naj bi dobavili od 20 do 25 enot, do konca leta pa še do 80, s ciljem, da bi jih v prvem ali drugem četrtletju 2024 dosegli več kot 100.

To bi pomenilo opremljanje vsaj treh ukrajinskih bataljonov, vključno z materialom za rezervne dele in strelivo. Poleg tega se je po njegovih besedah ​​začelo usposabljanje 600 častnikov.

Pistorius je še dejal, da Nemčija upa, da bi lahko tanki “prispevali k ohranitvi zmožnosti Ukrajine, da se brani in odvrne napad” in da “ne bi smelo biti dvoma, da bo Nemčija, tako kot drugi partnerji v Evropi, tudi v prihodnje trdno stala ob strani Ukrajini in jo podpirala na vse možne načine”.

Do konca meseca bo Ukrajina po Pistoriusovih besedah ​​dobila še več vodenih raket 
ter pet protiletalskih tankov Gepard (Cheetah) in dodatnih pet oklepnikov Badger. 
Marca bo dostavljenih pet rezervoarjev Biner, ki nosijo mostove.

Nemški obrambni dobavitelj Theinmetall je ločeno dejal, da namerava letos v Ukrajino poslati prvih 20 do 25 glavnih bojnih tankov leopard 1. Do konca leta 2024 naj bi bilo dostavljenih preostalih 88 leopardov 1, je v torek na konferenci Evropa 2023 v Berlinu povedal izvršni direktor Armin Papperger.

Poleg Rheinmetall iz Dusseldorfa ima tovrstne oborožitvene sisteme tudi podjetje FFG iz severnega mesta Flensburg.

Rheinmetall in FFG morata zdaj najprej popraviti svoje Leoparde 1, da jih lahko izvozita v Ukrajino. “Če bi se marca odločili, da je treba ta vozila popraviti, bi bilo to hitreje,” je dejal Papperger. “Toda to se ni zgodilo. Zato moramo zdaj s tem živeti. Mislim, da Ukrajini vseeno zelo pomaga.”

Rusija, ki je pred skoraj letom dni začela vojno proti sosedi, je že kritizirala vojaško pomoč Zahoda Ukrajini.

Obrambni minister Sergej Šojgu je zatrdil, 
da bo dobava ofenzivnega orožja samo podaljšala boje. 
"Poleg tega takšni koraki potegnejo države Nata v konflikt 
in lahko vodijo do stopnjevanja brez primere."

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: