Slovenski kulturni praznik: mnenja Aste Vrečko in Tanje Fajon, Jožef Muhovič pa o nastopu Makarovičeve

Najbolj je sinoči razburjal nastop in z njim povezan napovedan in morebiten incident, do katerega pa ni prišlo. Recitacija Svetlane Makarovič na njeno lastno pobudo, pravijo odgovorni.

Jožef Muhovič, predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada, je nastop Svetlane Makarovič po koncu nocojšnje uradne proslave, na kateri so podelili letošnje Prešernove nagrade, v izjavi za mediji pospremil z besedami, da je šlo za recitacijo na lastno pobudo.

Kot je poudaril, je sam ni doživel kot nekaj dobrodošlega, 
ga pa sama recitacija pesmi ni motila, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Na vprašanje o dogovoru za način vrnitve Prešernove nagrade Svetlani Makarovič je menil, da je mogoče to razrešiti na dva različna načina; s spremembo zakona o Prešernovi nagradi ali posebnim zakonom, ki bi bil sprejet samo za en primer.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je v izjavi za medije po proslavi povedala, da je Svetlana Makarovič, ko je na koncu prebrala svojo pesem, počastila tudi dela letošnjih Prešernovih nagrajencev.

Svetlana Makarovič se je na oder povzpela po koncu prireditve,
pri RTV Slovenija neposrednega prenosa niso prekinili.

Ministrica Vrečko: Kultura je bistvena za dobro počutje posameznika in je tkivo skupnosti

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je v poslanici ob današnjem kulturnem prazniku opozorila na široko poslanstvo kulture in umetnosti.

Po mnenju ministrice je kultura bistvena za dobro počutje posameznika in je tkivo skupnosti. 

“Kultura in umetnost v vseh svojih najrazličnejših pojavnih oblikah prepoznavata raznolikost. Zagotavljata svobodo izražanja. Omogočata živost jezika. Ohranjata in oživljata sporočilo iz preteklosti. Ustvarjata in oblikujeta vrednote za prihodnost,” meni ministrica Vrečko.

Ministrica je izrazila željo, da bo kulturni praznik res praznik kulture za vse, za mlade in stare, marginalizirane, senzorno ali gibalno ovirane in razseljene, še prenaša STA.

Po mnenju ministrice Vrečko je kultura tkivo skupnosti! Pa je temu res tako?

Ministrica Fajon: Kultura spodbuja enakost in odpira dialog

Kultura je vrednota, ki krepi narodno identiteto in posameznikovega duha.

S tem, ko zahteva spoštovanje, spodbuja enakost in odpira dialog ter zavrača nestrpnost in predsodke, je v video poslanici ob slovenskem kulturnem prazniku povedala ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon.

Po oceni ministrice kultura prispeva k socialni vključenosti in razvoju gospodarstva, odgovornost države pa je, da ustrezno podpre delovanje kulturnih institucij in neodvisnih kulturnih ustvarjalk in ustvarjalcev.

Spomnila je tudi, da bo Slovenija letos častna gostja na mednarodnem knjižnem sejmu v Frankfurtu, kjer je po njenih besedah potrebno izkoristiti bogato tradicijo nacionalnega knjižnega ustvarjanja za celovito promocijo slovenske ustvarjalnosti in drugih naših potencialov.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: