V Turčiji in Siriji že skoraj 10 tisoč žrtev potresa. V Turčijo iz Slovenije še sedem reševalnih psov z vodniki

Več kot 9400 mrtvih v Turčiji in Siriji, informacije so sicer nasprotujoče si. Pojavil se je ganljiv videoposnetek dečka, ki so ga rešili po 44 urah pod ruševinami.

Da je število potrjenih mrtvih v Siriji 2470, je davi poročala francoska tiskovna agencija AFP. Tako je število potrjenih mrtvih iz Turčije in Sirije naraslo na 8364. Kar zadeva Turčijo, uradno število žrtev ostaja nespremenjeno in znaša 5894.

V reševalnih akcijah po uničujočem potresu v Turčiji sodeluje skoraj 80.000 ljudi. To število vključuje mednarodne ekipe, ki prihajajo z vsega sveta, specialiste za tovrstno iskanje, s posebno opremo in izšolanimi psi, prenašajo svetovni mediji.

Sky News je ob 9:30 sporočil, da je število žrtev preseglo 9400! 
Strokovnjaki sklepajo, da bo število že do poldneva naraslo na 10 tisoč.

Na družbenih omrežjih se je pojavil pretresljiv posnetek: po 44 urah pod ruševinami rešili dveletnika. Ker je dehidriran, mu dajejo vodo po malem, pa prenaša splitska Slobodna Dalmacija. Ob tem so objavili še video stanovanjskih zgradb, ki se še kar rušijo. Oba posnetka sta sicer objavljena na spletnem družbenem omrežju Twitter. Posnetki so res srceparajoči.

V Turčijo iz Slovenije še sedem reševalnih psov z vodniki

Na pomoč Turčiji je iz Slovenije že včeraj odšla še skupina sedmih reševalnih psov z vodniki in štirimi spremljevalci, je včeraj v izjavi za medije sporočil Leon Behin, vršilec dolžnosti direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje.

Delovali bodo v okviru mehanizma EU za civilno zaščito. 
Pripravili so tudi gradivo, ki je že v postopku sprejemanja na vladi.

Danes naj bi bili že operativni na delovišču, v Turčiji pa naj bi ostali največ štiri do pet dni, saj po tem obdobju pride praviloma do izčrpavanja, je pojasnil.

Za njihovo napotitev so se odločili na prošnjo Turčije, na katero se takoj odzvali in opravili vse potrebno, da bi Slovenija lahko enoto z reševalnimi psi preko evropskega mehanizma poslala v Turčijo.

Iz Slovenije je v Turčijo včeraj zjutraj že odpotoval tudi slovenski strokovnjak, ki bo pomagal pri koordinaciji.

Takšnih in podobnih objav bo žal le še več.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: