Humanitarna pomoč Slovenije prebivalcem Turčije in Sirije. Golob: Za pomoč Ukrajini so na vrsti velike članice EU

Slovenski premier Robert Golob na današnjem srečanju z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim ne bo napovedal dodatne pomoči Ukrajini, je premier dejal ob prihodu na vrh EU v Bruslju.

Slovenija je glede na število prebivalcev ena največjih donatoric v preteklem obdobju, nobene potrebe ni, da bi prehitevali, je po poročanju Slovenske tiskovna agencije (STA) odločitev utemeljeval Golob.

Golob meni, da morajo zdaj velike članice, ki so se doslej držale nekoliko ob strani, prispevati svoj delež. Glede razprave o dobavi tankov in drugega orožja Kijevu je dejal, da se boji, da gre pretežno za verbalno tekmovanje.

Na dnevnem redu današnjega zasedanja je tudi mirovni načrt, ki ga je pripravila Ukrajina. Po Golobovih besedah v tem načrtu marsikaj na prvi pogled izgleda nekoliko preambiciozno.

Želi pa počakati na podrobnejšo predstavitev, ki jo podal Zelenski, še poroča STA.

Fotografija je simbolična.
(Foto: Mathias Reding, Pexels.com)

Slovenija Turčiji in Siriji namenja 400.000 evrov humanitarne pomoči

Vlada je na dopisni seji sklenila, da bo namenila humanitarno pomoč po potresu prebivalcem Republike Turčije in Sirske arabske republike.

Republika Slovenija bo upoštevajoč težke humanitarne razmere, v katerih so se po potresu šestega februarja znašli prebivalci prizadetih delov Turčije in Sirije, državama namenila humanitarno pomoč za okrevanje po naravni katastrofi v višini 400 tisoč evrov.

Polovico sredstev bo prejela Mednarodna federacija društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC) za okrevanje prebivalcev po potresu na prizadetem jugovzhodnem delu Turčije.

Preostala sredstva bo Slovenija prispevala za Čezmejni sklad za Sirijo (Cross Border Fund for northwestern Syria) v okviru finančnega mehanizma Urada OZN za usklajevanje humanitarnih aktivnosti (UN OCHA) za pomoč prebivalcem prizadetega dela Sirije.

Sredstva za humanitarno popotresno pomoč prebivalcem Republike Turčije in Sirske arabske republike bodo zagotovljena iz sredstev proračunske rezerve Republike Slovenije, je še sporočilo Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: