Število smrtnih žrtev potresa v Turčiji in Siriji preseglo 16.000, ključnih 72 ur se je izteklo

V katastrofalnih potresih, ki so v ponedeljek prizadeli območje na jugovzhodu Turčije blizu meje s Sirijo, je po zadnjih podatkih umrlo več kot 16.000 ljudi, od tega 12.873 v Turčiji in 3162 v Siriji.

Kot prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA), reševalci medtem že četrti dan nadaljujejo z iskanjem preživelih pod ruševinami več tisoč stavb, pri čemer jim delo otežuje hud mraz.

Kmalu po potresu so se sicer začele vrstiti kritike na račun turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana in počasnega odziva turške vlade (o čemer je bilo na straneh portala, ki mu pravkar sledite, že poročano, op.ur.).

Turška policija je od ponedeljka pridržala že 18 ljudi zaradi objav na družbenih omrežjih, v katerih so kritizirali ukrepanje oblasti po potresu.

Dostop do Twitterja, ki je bil včeraj onemogočen, pa je že ponovno vzpostavljen pri vseh večjih turških ponudnikih mobilnega omrežja, še prenaša STA.

Fotografija je simbolična.
(Foto: Sanej Prasad Suwal, Pexels.com)

Prav rapidno rastoče številke dokazujejo razsežnosti katastrofe

Število žrtev se torej rapidno vzpenja, kot se je navsezadnje napovedovalo, in tako postaja žalostni znanilec katastrofe. Včeraj dopoldne je bil tako objavljen podatek, da je število mrtvih že preseglo 9400 in da bo najbrž do poldneva naraslo na več kot 10 tisoč. Bilo je še huje.

Frapantno, a zadnji podatek pred uvodnim se je glasil, da se je število žrtev v Turčiji povzpelo na 12.873, kar skupaj z doslej zabeleženimi 2.992 žrtvami v Siriji daje črno številko najmanj 15.865 mrtvih v potresih.

Kar vodi v še en žalosten sklep: da je vedno manj upanja za rešitev ljudi, ki so ostali ujeti pod ruševinami. Od potresa je minilo že več kot 72 ur, po besedah ​​profesorja Ilana Kelmana z University College London pa so več kot 90 odstotkov ljudi, ki so preživeli potres, rešili v prvih treh dneh po udaru.

Samo v Turčiji je bilo ranjenih več kot 53.000 ljudi, še poroča britanski Guardian.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: