Zunanje ministrstvo bo zdaj zaradi objave podmladka svobodnjakov na pogovor poklicalo veleposlanico Avstrije, Tanja Fajon se na spletnih družbenih omrežjih (še) ni odzvala

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve bo zaradi spletne objave podmladka avstrijske svobodnjaške stranke FPÖ s protislovensko vsebino na pogovor poklicalo Elisabeth Ellison-Kramer, veleposlanico Avstrije v Sloveniji, so danes sporočili iz Mladike.

Slovenija poziva Avstrijo k ukrepanju 
ter polni uresničitvi 7. člena avstrijske državne pogodbe.

Zunanje ministrstvo je preko veleposlaništva na Dunaju avstrijskemu ministrstvu za evropske in mednarodne zadeve posredovalo noto, v kateri je izrazilo zaskrbljenost.

Kaj je spornega? Mladi svobodnjaki so namreč volivce pozvali, naj z glasovanjem z oblasti na Koroškem umaknejo socialdemokratsko stranko SPÖ in s tem ustavijo slovenizacijo dežele.

Ta objava predstavlja zavržno dejanje zoper slovensko narodno skupnost na avstrijskem Koroškem in kaže na zavračanje slovenskega jezika in kulture, sporočajo z ministrstva, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Da je omenjeno dragocen del identitete avstrijske Koroške, še navaja ministrstvo na vladni spletni strani. Slovenija pričakuje, da bodo deželne in zvezne oblasti Republike Avstrije sprožile ustrezne postopke za zaščito ustavnih pravic slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem.

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je izrazilo tudi posebno zaskrbljenost nad dejstvom, da se je neprimerna retorika pojavila na platformi, ki je namenjena mladim.

Slovenija in Avstrija sta sicer prijateljski državi, ki sta zavezani temeljnim evropskim vrednotam, navajajo.

Tanja Fajon, za katero se zdi, da je nenehno na turneji,
se na spletnem družbenem omrežju Twitter še ni odzvala.

Spoštovanje kulturne in jezikovne raznolikosti je bilo tudi spravno dejanje predsednikov obeh držav ob 100. obletnici koroškega plebiscita v Celovcu. Zato pri ministrstvu menijo, da morata obe strani narediti vse v korist sožitja in medsebojnega razumevanja na avstrijskem Koroškem ter za preseganje zgodovinskih delitev.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: