V Turčiji in Siriji že več kot 21.000 mrtvih in 75.000 ranjenih

Umrlo je najmanj 21.051 ljudi, s čimer so napovedi Svetovne zdravstvene organizacije po prvih potresih presežene za kar 1000 smrti, poroča Sky News. Število najbrž še ni končno.

V Turčiji in Siriji je bilo ob tem ranjenih skoraj 75.600 ljudi, 
še poroča omenjena globalna TV mreža.

Potrjeno mrtvih 17.674 ljudi v Turčiji po smrtonosnosti enači ponedeljkov potres s tistim, ki je državo prizadel leta 1999 in privedel do ustanovitve njenega organa za obvladovanje nesreč, AFAD, do česar je prišlo 10 let pozneje.

Iz Sirije medtem poročajo o 3377 smrtnih žrtvah: 2030 na severozahodu pod nadozorom upornikov in 1347 na vladnem ozemlju.

Tomislav Marević, vodja hrvaških reševalcev v Hatayu.
(Foto: zajem zaslona, NovaTV)

Najstnik rešen po 94 urah; preživel s pitjem urina

Najstnika so danes zgodaj zjutraj – 94 ur po prvem potresu – rešili izpod ruševin porušene stavbe v Gaziantepu, epicentru potresa.

Reševalci so jokali, ploskali in vzklikali njegovo ime, ko so 17-letnega Adnana Muhammeda Korkuta izkopali iz kleti, kjer je bil ujet.

Dramatično reševanje je bilo eno redkih s srečnim koncem, saj se možnosti najti preživele po 72-urnem oknu hitro zmanjšujejo.

Povprečna stopnja preživetja v tovrstnih nesrečah po mnenju strokovnjakov pade petega dne po nesreči na 6%.

»Hvala bogu, da si prišla,« je rekel in objel mamo, navajajo priče. “Hvala vsem” je dodal.

Najstnik je bil večinoma nepoškodovan, vendar povedal, da je bil prisiljen piti lasten urin, da je preživel.

“Imam sina tvoje starosti,” mu je dejal reševalec. “Prisežem ti, štiri dni nisem spal. Prisežem, da nisem spal; poskušal sem te spraviti ven.”

Samo za primerjavo: Tomislav Marević, vodja hrvaške reševalne ekipe, je v včerajšnjem neposrednem javljanju v osrednjo informativno oddajo NovaTV med reševalno akcijo s psi in stroji žalostno ugotovil, da v celem dnevu niso naleteli na znake življenja pod ruševinami in da bo vsaka taka akcija s pozitivnim koncem mejila že na čudež.

Omenjeni video posnetek si lahko ogledate na sledeči povezavi: https://dnevnik.hr/vijesti/potres/peti-dan-potrage-za-prezivjelima-nakon-razornog-potresa-u-turskoj-i-siriji—765554.html?itm_source=HomeTopRow&itm_medium=Dnevnik&itm_campaign=Naslovnica

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: