Zagreb po 23-ih letih dobiva nove tramvajske proge

Ni jih malo, ki bodo odkrito povedali, da jim je Milan Bandić- že preminuli župan Zagreba- ostal v dobrem spominu predvsem po tem, da je hrvaška prestolnica za časa njegovega dolgoletnega županovanja povsem obnovila vozni park javnega prevoznika.

Zdaj- pod vodstvom novega, mlajšega in ambicioznega župana Tomislava Tomaševića– je na vrsti omrežje slednjega. Tako naj bi v okviru 19,6 milijona evrov vredne rekonstrukcije Sarajevske ceste na jugu Novega Zagreba v to ulico položili nove tirnice, kar bi v tramvajski promet vključilo dodatnih 30 tisoč ljudi.

Poleg tega v Heinzelovi ulici v širšem središču mesta pričakujejo 
še 8,6 kilometra na novo položenih tramvajskih tirov, 
kar bi skupaj naneslo kar 13,1 kilometra novih prog.

Ob tem bi na že omenjeni Sarajevski cesti zgradili še nov izvoz na avtocesto A11 Zagreb-Sisak, v bližini tramvajske postaje in preko Ranžirnega kolodvora pa načrtujejo gradnjo 59 milijonov evrov vrednega nadvoza.

“Gre za ključen projekt za našo sosesko in mesto Zagreb. Podaljšanje tramvajske proge je nekaj, na kar je Zagreb čakal 20 let, ti prvi metri pa bodo ključni pri vključitiv dveh veliki sosesk, Dugav in Travnega, na tramvajsko omrežje,” mediji prenašajo izjavo Tonka Bogovca, predsednika sveta mestne četrti Novi Zagreb- Vzhod.

Čeprav opozarja, da cesta v Sarajevski ne sme biti predimenzionirana, je dodal, da je zelo pomembno, da bo Sarajevska povezana z avtocesto, saj bo to vplivalo na mobilnost po mestu.

Tramvajske in kolesarske proge se zdaj iz središča širijo še bolj na rob mesta.

Prebivalci vztrajajo tudi pri kolesarski infrastrukturi

“Stališče sveta je, da mora biti cestni profil nekoliko manjši in da na vozišču namesto treh zadostujeta že dva pasova. S tem bi se ob cesti razvila alternativa avtomobilom, torej kolesarska infrastruktura,” še pojasnjuje Bogovac, ki meni, da bo projekt spodbudil mobilnost na območju.

Nezačeti tramvajski projekti so sicer še trije.

Drugi projekt, širitev železniške proge v Heinzelovi ulici od Zvonimirove do Vukovarske in do Savišća, je Tomašević napovedal aprila lani. V letošnjem letu je predviden razpis za izdelavo projektne dokumentacije, študije izvedljivosti in poročila o presoji varstva okolja in varnosti cestnega prometa.

Če bo šlo vse po sreči, naj bi na omenjenem območju zgradili dvotirno železnico s kontaktnim omrežjem v dolžini 3700 metrov v osrednjem, ločilnem pasu ceste.

Tretji projekt zajema obljubljeno v predvolilnem programu, gre pa za območja tako na robnih kot notranjih delih Zagreba. Zanimivo je, da je tudi Milan Bandić napovedal te posege, pa tudi progo do Novega Jelkovca, daleč na vzhodu Zagreba, potem pa je projekt zastal.

Kot navsezadnje tudi napoved izgradnje hitre tramvajske proge do zagrebškega letališča, ki pa bi jo nekateri vendarle raje videli v obliki hitre železnice. Vendar se vse bolj zdi, da ne ena ne druga opcija realizacije še ne bosta doživeli tako hitro, k temu pa je vsekakor pripomogla tudi kriza v letalskem prometu za časa pandemije covid-19. 

Vsaj polovico sredstev namerava(jo) tako mesto kot partnerji pridobiti iz skladov Evropske unije, dela pa naj bi trajala vsaj dve leti.

“Glede na to, da je javno naročilo del predvideno do konca leta 2023, bi lahko dela sklenili v letu 2024, zaključek pa pričakujemo v letu 2026,” so pojasnili pristojni.

Zagrebško mrežo tramvajskih linij sicer sestavlja 15 dnevnih in 4 nočne proge. 
Dnevne linije obratujejo med četrto uro zjutraj in polnočjo, nočne pa v preostalem času.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: