Avstrijski in nemški reševalci v Turčiji prekinili delo zaradi poslabšanja varnosti, hrvaški ostajajo, a potrdili posamezne incidente. Število žrtev potresov v Turčiji in Siriji preseglo 25.000

Avstrijski reševalci so danes zaradi poslabšanja varnostnih razmer na jugovzhodu Turčije prekinili delo, je sporočil oficir avstrijske vojske Pierre Kugelweis in dejal tudi, da so prejeli poročila o streljanju.

Operacije so začasno zaustavili tudi člani nemške nevladne organizacije ISAR in reševalci zvezne agencije za tehnično pomoč.

Kugelweis je ob tem dodal, da je na območju v regiji Hatay, kjer so nastanjeni, prišlo do spopadov med različnimi skupinami, poudaril pa je, da so pripravljeni nadaljevati z delom, takoj ko bo to mogoče. Do napadov na avstrijske reševalce sicer po njegovih besedah ni prišlo.

V nemški zvezni agenciji in organizaciji ISAR pa so pojasnili, da do spopadov verjetno prihaja zaradi pomanjkanja hrane in okrnjene oskrbe z vodo na prizadetih območjih, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Vodja hrvaških reševalcev Tomislav Marević je medtem za osrednji dnevnik Nova TV v neposrednem prenosu povedal, da so bili tudi sami priča incidentni situaciji sprtih strani, kjer pa je šlo za nesoglasje, ki je sicer minilo s posredovanjem policije, a brez uporabe orožja.

Zatrdil je, da se reševalci počutijo varne in so med prebivalci lepo in toplo sprejeti, saj da se ti zavedajo, da se žrtvujejo preko meja svojih sposobnosti, kar cenijo in so jim nadvse hvaležni. Domačini skušajo tudi sodelovati pri reševalnih akcijah, vsak jih vleče za rokav, zato proces zastaja, saj mnogi niso niti obveščeni, da so njihove stavbe že pregledane.

Danes so hrvaškim reševalcem zagotovili prevajalko, ki je prišla iz Carigrada, tako da je njihovo delo zdaj lažje, sicer pa nimajo občutka ogroženosti. Kamp/tabor, v katerem se nahajajo tuji reševalci, je dobro varovan, policija in vojska pa tudi po mestu ukrepata po najboljših močeh.

Tudi njih so dosegle govorice o streljanju, a jih niso mogli potrditi. Vse večjo nervozo med prebivalstvom pripisujejo pomanjkanju osnovnih potrebščin in večanju števila žrtev.

Nič čudnega, saj žalostna številka raste iz minute v minuto, trupla dobesedno ležijo po ostankih ulic, zaradi pomanjkanja prostora pa jih pokopavajo v skupinske grobnice.

Vodja hrvaških reševalcev streljanja, ne samo na tuje reševalce, ni mogel potrditi.
Hrvaški reševalci v Turčiji za zdaj ostajajo.
(Foto: zajem zaslona, Nova TV)

Število žrtev potresov v Turčiji in Siriji preseglo 25.000

Skupno število žrtev uničujočih ponedeljkovih potresov v Turčiji in Siriji je doseglo število 25.401, je popoldne prenesla Slovenska tiskovna agencija (STA).

V Turčiji je po zadnjih podatkih umrlo 21.848 ljudi, v Siriji pa je po doslej znanih podatkih življenje v potresu izgubilo 3553 ljudi.

Pet dni žalosti in tesnobe se med prebivalci prizadetih območij medtem počasi stopnjuje tudi v jezo zaradi slabe kakovosti stavb, pomanjkljivega upoštevanja varnostnih pravil pri gradnji in odziva turške vlade na nesrečo.

Po trenutnih podatkih naj bi bilo v potresu uničenih ali resno poškodovanih več kot 12.000 stavb.

Zaradi slabe kvalitete stavb, ki so se zrušile v potresu, so v jugovzhodnih regijah Gaziantep in Sanliurfa aretirali 12 ljudi, javni tožilec v regiji Diyarbakir pa je izdal še 29 nalogov za aretacijo, še prenaša STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: