Hatayspor odstopa od turškega nogometnega prvenstva, Gaziantep se še ni odločil. Po potresu v Siriji brez strehe nad glavo do 5,3 milijone ljudi

Turška Super liga velja za eno najmočnejših evropskih nogometnih tekmovanj oziroma prvenstev. Premore kar nekaj velikanov; klubov, ki so slavni tudi izven meja države. Letos je in bo seveda vse drugače, vsaj od februarja naprej.

Turški prvoligaški nogometni klub Hatayspor je namreč izstopil iz turške superlige in v tej sezoni ne bo igral več tekem, potem ko je jugovzhod Turčije in severno Sirijo prizadel uničujoč potres. Gaziantepspor se za tak korak še ni odločil, najbrž zaradi popotresnega kaosa.

Število mrtvih v potresih, ki so prizadeli Turčijo in Sirijo, je sicer preseglo 24.000, med najbolj prizadetimi mesti pa je bila prav Antakya, od koder prihaja Hatayspor.

Potres je zelo prizadel tudi sam klub in njegovo moštvo: turška tiskovna agencija Anadolu je poročala, da je športni direktor kluba Taner Savut še vedno pogrešan oziroma pod ruševinami. Nadarjeni ganski krilni igralec Christian Atsu prav tako ostaja pogrešan, čeprav je podpredsednik kluba v začetku tega tedna povedal, da so ga poškodovanega potegnili izpod ruševin in odpeljali v bolnišnico.

S tem pa še ni konec žalostne turške nogometne zgodbe: stadion nekdanjega prvoligaša Kahramanmaraşspor je, kolikor je razbrati iz satelitskih posnetkov, ostal brez strehe na vzhodni tribuni, nogometna zelenica 12 Şubat Stadiuma pa je postala šotorsko taborišče, kjer so nastanili prezeblo prebivalstvo, ki je ostalo brez vsega.

“Hatayspor je poslal pismo. Obvestili so nas, da ne bodo igrali tekem v tej sezoni,” je na tiskovni konferenci s predsednikom turške nogometne zveze (TFF) Mehmetom Buyukeksijem dejal predsednik turškega klubskega sindikata Ali Koc.

“Če se tudi Gaziantep želi umakniti iz lige, nameravamo nadaljevati s 17 ekipami, pod pogojem, da pravice teh dveh klubov ostanejo nedotaknjene,” je povedal dodal, da Gaziantep še ni sprejel odločitve.

Kot še prenaša hrvaški športni portal sportnet.hr, se Hatayspor trenutno nahaja na 14. mestu turškega prvenstva, Gaziantep pa je štiri mesta višje. Nadaljevanje lige je bilo dodatno prestavljeno in naj bi se nadaljevalo šele 3. marca.

Stadion nekdanjega turškega prvoligaša je postal šotorsko taborišče.
(Foto: zajem zaslona, vir: svetovni splet)

ZN: Po potresu v Siriji brez strehe nad glavo do 5,3 milijone ljudi

Po uničujočem ponedeljkovem potresu, ki je prizadel jugovzhod Turčije in severozahod Sirije, je v Siriji brez strehe nad glavo ostalo do 5,3 milijone ljudi, so danes sporočili ZN.

Ob tem so opozorili, da gre za ogromno število, ki se nanaša na že tako množično razseljeno prebivalstvo zaradi več kot desetletja trajajoče državljanske vojne.

“Zaradi potresa je v Siriji brez strehe nad glavo morda ostalo kar 5,3 milijona ljudi,” je na novinarski konferenci dejal predstavnik visokega komisarja ZN za begunce za Sirijo Sivanka Dhanapala in dodal, da je za Sirijo ponedeljkov uničujoč potres “kriza v krizi”.

Katastrofalni potres je po doslej znanih podatkih zahteval že več kot 22.000 življenj, od tega skoraj 19.000 v Turčiji in več kot 3300 v Siriji. Skupno je bilo ranjenih več kot 75.000 ljudi, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Ob tem je treba pripisati, da so omenjeni podatki medtem že zastareli, kot se zgodi vsakič, ko se osveži žalostna statistika.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: