Na desettisoče Madridčanov proti razprodaji javnega zdravstva, stanje podobno kot v Sloveniji

Več kot 250.000 ljudi po navedbah oblasti in okoli milijon po navedbah organizatorjev se je danes zbralo v središču Madridu na protestu proti “razprodaji” javnega zdravstvenega sistema, poročajo španski mediji in tuje tiskovne agencije, prenaša pa Slovenska tiskovna agencija (STA).

Špance so razjezili rezi, 
ki jih v javnem zdravstvu načrtuje konservativna regionalna vlada v Madridu. 

Kot opozarjajo, je napovedano varčevanje, še posebej na primarni ravni, “smrtno nevarno”. “Zdravstva se ne prodaja, ampak brani,” so vzklikali protestniki in zahtevali odstop regionalne predsednice Isabel Diaz Ayuso.

K protestu je pozvala t. i. zveza za obrambo javnega zdravja, v kateri je moči združilo več kot 70 različnih civilnodružbenih skupin in organizacij, na čelu z združenji pacientov ter zdravnikov in drugih zdravstvenih delavcev.

Podprli so jih tudi v največjih španskih sindikatih UGT in CCOO, še prenaša STA.

Fotografija je simbolična.
(Foto: Sides Imagery, Pexels.com)

“Čakalne vrste so neskončne, razmere dramatične”

Protestniki, med katerimi je bilo tudi veliko medicinskih sester, so se ob udarjanju po bobnih in žvižganju zbrali na različnih mestih v prestolnici, nato pa se podali proti mestni hiši in nosili že omenjene transparente s sporočilom: “Zdravje ni naprodaj, brani se.”, poroča AFP.

Gre za tretje velike proteste v zadnjih treh mesecih v Madridu, po tistih 15. januarja in 13. novembra, ko se je po oceni policije zbralo 200.000 ljudi.

Protest prihaja v času, ko del zdravnikov, zaposlenih v javnih ustanovah v prestolnici, stavka že od 21. novembra na poziv glavnega madridskega sindikata AMYTS, ki zahteva boljše delovne pogoje in dvig plač.

“Čakalni seznami so neskončni. Ne moremo jim slediti,” je dejala Maite Lopez, medicinska sestra v javni bolnišnici. “Razmere so dramatične in ne moremo dobro poskrbeti za bolnike,” je opozorila.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: