Ponoči Super Bowl, veliki finale NFL

57. Super Bowl, ki se bo pričel v noči na ponedeljek (0.30) na stadionu State Farm v Glendalu (do 72.200 gledalcev), je eden najbolj pričakovanih doslej. Ne le zaradi dejstva, da bo imel, kot je bilo napovedano, največjo gledanost doslej, temveč tudi zaradi številnih zgodovinskih podrobnosti, ki ga bodo zaznamovale, pišejo svetovni mediji.

Lanski prvak tekmovanja v ameriškem nogometu je postala ekipa Los Angeles Rams, ki je v finalu premagala ekipo Cincinnati Bengals s 23–20. Tekmo si je na SoFi stadionu v Inglewoodu v Kaliforniji, na katerem svoje tekme sicer igra zmagovalna ekipa, ki je tako imela prednost domačega terena, ogledalo dobrih 70 tisoč gledalcev.

V nocojšnjem finalu si bosta nasproti stali moštvi Philadelphia Eaglesov in Kansas City Chiefsov. Prvi so doslej osvojili en naslov (2017), drugi prav tako “zgolj” enega; tri leta kasneje (2020) so v finalu premagali moštvo San Francisco 49ersov.

Fotografija je simbolična.
(Foto: Robert Hernandez Villalta, Pexels.com)

Zgodovinska mejnika kot oris nepredvidljivosti tekmovanja

Liga NFL je svoj največji medijski razcvet doživela v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja tudi na račun sodelovanja z nacionalnimi televizijami. Zvezdniški ekipi tistega obdobja sta bili Pittsburgh Steelers in Dallas Cowboys, ki sta bili ravno zaradi svoje kakovosti pogosto prisotni na televizijskih zaslonih.

To je obema prineslo navijaško privrženost na ravni celotnih ZDA, ta pa je prisotna še danes. Posledično njihovim gostovanjem v drugih delih ZDA neizogibno sledi veliko število t.i. gostujočih navijačev, ki niso nič drugega kot domače občinstvo, ki je bilo v nekem trenutku očarano nad bliščem Cowboysov ali borbenim duhom Steelersov.

Na predvečer 13. Super Bowla v Miamiju, januarja 1979, sta tako Pittsburgh kot Dallas osvojila vsak po dva naslova v prejšnjih sedmih sezonah in dvoboj ni bil le bitka za pokal Lombardi, ampak tudi neuradna bitka za ekipo desetletja in prestiž, da bo postala prvi trikratni zmagovalec Super Bowla. V zgodovinski tekmi je na koncu slavila železarska ekipa.

Drug mejnik predstavlja moštvo Buffalo Bills iz zgodnjih 90-ih prejšnjega stoletja, ki je veljajo za najboljšo generacijo vseh časov, ne da bi kadar koli osvojili Lombardijevo trofejo. Njihova vztrajnost, kakovost, a na koncu neuspeh, so jih naredili tako za ljubljence naroda kot predmet posmeha.

Kar štirikrat zapored so kot zmagovalci ameriške konference igrali v velikem finalu (kar je še danes rekord) in štirikrat igrišče zapuščali sklonjenih glav.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: