Ministrstvo za zdravje: takojšnja ukinitev koncesij bi pripeljala do zloma zdravstvenega sistema! Iniciativa Glas ljudstva pričakuje ureditev koncesionarstva v zdravstvu

Na ministrstvu za zdravje se zavedajo, da je treba okrepiti javne zdravstvene zavode, zaposlene v zdravstvu pa stimulirati, da ostanejo v matičnih ustanovah.

Ob tem opozarjajo, da bi takojšnja ukinitev koncesij pripeljala do zloma zdravstvenega sistema, so za STA zapisali v odzivu na današnje kritike iniciative Glas ljudstva.

Na ministrstvu poudarjajo, da izključno javni zdravstveni zavodi v tem trenutku ne morejo pokriti potreb pacientov.

Nova zdravstvena reforma pa bo po njihovih besedah začrtala jasno in strogo ločnico med javnim in zasebnim zdravstvenim sistemom ter naslovila spremembo financiranja zdravstvenega sistema in ukinitev koncesij.

V civilni iniciativi Glas ljudstva so danes opozorili na odhode zdravnikov iz zdravstvenih domov k zasebnikom. Med drugim pričakujejo izenačitev položaja koncesionarjev in javnih zdravnikov.

Nekdanji zdravstveni dom na Jezdarski v Mariboru kot (pris)podoba razmer v zdravstvu.

Iniciativa Glas ljudstva pričakuje ureditev koncesionarstva v zdravstvu

Če ima vlada resničen namen obraniti javno zdravstveno mrežo pred popolnim razsutjem, mora problematiko koncesionarstva nasloviti nemudoma, menijo. Med drugim pričakujejo izenačitev položaja koncesionarjev in javnih zdravnikov.

Nekdanji minister za zdravje Dušan Keber je poudaril, da je bilo podeljevanje koncesij zamišljeno z namenom povečanja dostopnosti do zdravnikov v oddaljenih krajih.

Dogaja pa se ravno obratno, da morajo denimo Ljubljančani svojega zdravnika, ki je zapustil javni zdravstveni dom, iskati med koncesionarji na oddaljenih lokacijah.

Predstavnik iniciative Jaša Jenull je ob tem napovedal je pripravo predlogov ukrepov, ki jih bodo posredovali državnemu zboru in od poslancev terjali, da se do njih opredelijo.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: