Peking: ZDA so v zadnjem letu več kot desetkrat vdrle v kitajski zračni prostor. Po spletu se medtem širijo teorije o NLP-jih

ZDA so od januarja lani z baloni več kot desetkrat vdrle v kitajski zračni prostor, so danes sporočili iz Pekinga, potem ko je Washington minuli teden nad ameriškim ozemljem sestrelil domnevni kitajski vohunski balon, in nato še tri neidentificirane leteče predmete.

Peking je priznal lastništvo le nad balonom, ki so ga ameriške sile sestrelile 4. februarja nad Atlantikom pri Južni Karolini. Kitajske oblasti sicer trdijo, da je ta služil civilnim namenom, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

“Tudi za ZDA ni neobičajno, da nezakonito vstopajo v zračni prostor drugih držav,” je danes dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Wang Wenbin.

Dodal je, da se je to v zadnjem letu zgodilo več kot desetkrat in da je Peking “te incidente obravnaval odgovorno in strokovno”, še prenaša STA.

Formacija ameriških vojaških letal F-16.

Kaj dejansko sestreljujejo ZDA?!

To vprašanje se je začelo množično postavljati na družbenih omrežjih, nato pa so odgovore iskali tudi vodilni ameriški mediji, prenašajo svetovni mediji.

Razburjenje je povzročila izjava Pentagona, v kateri ta priznava številne neznanke. Doslej je znano, da so ameriška bojna letala opazila in sestrelila skupno štiri neznane objekte. Trije so bili sestreljeni nad Aljasko, eden nad Kanado, časovno pa v petek, soboto in nedeljo.

Nadaljnjo zmedo sta povzročili objavi New York Timesa in Bloomberga, ki se sklicujeta na izjavo Glena VanHercka, ki je povedal, da ne izključuje delovanja tujcev ali katere koli druge razlage, pri čemer se sklicuje na ameriške obveščevalne strokovnjake.

Na vprašanje, ali je izključil nezemeljski izvor treh zračnih plovil, ki so jih v prav toliko dneh sestrelila ameriška vojna letala, je dejal: “Dovolil bom obveščevalni in protiobveščevalni skupnosti, da to ugotovita. Ničesar nisem izključil.'”

Najbrž pa ni razloga za senzacionalizem ali paniko. Kot se je izvedelo, je severnoameriško poveljstvo za zračno vesoljsko obrambo (NORAD) ta mesec prilagodilo svoj radarski sistem tako, da je bolj občutljiv na počasne premikajoče se predmete na visoki nadmorski višini, kar bi lahko pojasnilo, zakaj nenadoma vidi več groženj.

Menda naj bi bil sofisticirani ameriški radarski sistem, ki temelji na analizi in obdelavi ogromne količine podatkov, pomanjkljiv prav pri objektih na velikih nadmorskih višinah, ki se premikajo počasi. Zdi se, da Kitajci, pa tudi Rusi, zdaj s provokacijami testirajo odzivnost slednjega.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: