Reuters: Rusija navaja pridobitve na bojišču, medtem ko Ukrajina poziva k hitrejši vojaški pomoči

Rusija je v sredo sporočila, da so njene enote prebile dve utrjeni liniji ukrajinske obrambe na vzhodni fronti, Kijev pa je tamkajšnje razmere označil za težke in pozval k hitrejši vojaški pomoči pred napovedano rusko ofenzivo.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so se Ukrajinci umaknili pred ruskimi napadi v regiji Lugansk, čeprav ni navedlo nobenih podrobnosti, Reuters pa ni mogel neodvisno preveriti poročila z bojišča.

“Med ofenzivo … so se ukrajinske enote naključno umaknile na razdaljo do 3 km od predhodno zasedenih linij,” je sporočilo ministrstvo na omrežju Telegram. “Tudi bolj utrjena druga sovražnikova obrambna linija ni mogla zadržati preboja ruske vojske,” dodajajo.

Iz urada ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega so medtem sporočili, da so ukrajinske sile odbile nekaj ruskih napadov v Lugansku, a dodali, da “razmere v regiji ostajajo težke.”

Guverner regije Lugansk Serhij Hajdaj je dejal, da Rusija pošilja težko opremo in mobilizirane enote v Luhansk, vendar ukrajinske sile še vedno branijo regijo. “Napadi prihajajo v valovih iz različnih smeri,” je pojasnil Haidai. “Širjenje informacij, da naj bi se naše obrambne sile umaknile za črto administrativne meje Luganska, ne ustrezajo dejanskemu stanju na terenu.”

Kremelj je v zadnjih tednih okrepil napade na delu južne in vzhodne Ukrajine, vsi pa ob obletnici vojne pričakujejo novo veliko ofenzivo. Glavna prizadevanja Rusije so sicer še vedno osredotočena na mesto Bakhmut v provinci Doneck, ki meji na Lugansk.

Generalštab ukrajinskih oboroženih sil v svojem rednem dopoldanskem poročilu sicer ni omenil večjih neuspehov v Lugansku. Sporočajo, da so ukrajinske enote odbile napade na območjih več kot 20 naselij, vključno z Bakhmutom in Vuhledarjem, mestom kakšnih 150 km jugozahodno od Bakhmuta.

Zelenski je v torek dejal, da se Rusiji mudi, da bi s svojim zadnjim pritiskom dosegla čim več, preden Ukrajina in njeni zavezniki zberejo moč. “Zato je hitrost bistvenega pomena,” je dejal med srečanjem načelnikov obrambe Nata v Bruslju na pogovorih, ki se nadaljujejo tudi danes. “Hitrost v vsem – sprejemanje odločitev, izvajanje odločitev, pošiljanje zalog, usposabljanje. Hitrost rešuje življenja ljudi.”

Zavzetje Bakhmuta bi Rusiji dalo odskočno desko za napredovanje proti dvema večjima mestoma, Kramatorsku in Slovjansku v Donecku, kar bi ji dalo zagon po mesecih nazadovanja pred prvo obletnico invazije 24. februarja.

“Bitke potekajo dobesedno za vsako ped ukrajinske zemlje,” je dejal Zelenski, ko je v svojem torkovem večernem nagovoru opisal razmere na vzhodni fronti. Ukrajinski vojaški analitik Oleh Ždanov je v videoposnetku na YouTubu dejal, da se v Bakhmutu spopadi vodijo “okrog vsake hiše”.

Zagotovo se bo razpravljalo tudi o oskrbi Ukrajine z bojnimi letali,
trdi nemški obrambni minister.
(Foto: Pixabay, Pexels.com)

Zahodna podpora v oborožitvi, ki pa je še ni

Ukrajina uporablja granate hitreje, kot jih lahko izdela Zahod, menijo analitiki, hkrati pa zahteva bojna letala in rakete dolgega dosega, da se zoperstavi ruski ofenzivi in ponovno zavzame izgubljeno ozemlje, še navaja Reuters.

Združene države in Nato sta se zavezala, 
da podpora Zahoda pred grozečo rusko ofenzivo ne bo omajana.

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je včeraj dejal, da pričakuje, da bo Ukrajina spomladi začela lastno ofenzivo. “Šlo bo za ključni trenutek v poteku vojne. Verjamemo, da bo prav takrat nastopila priložnost, da prevzamejo pobudo.”

20. januarja je sicer visoki uradnik ameriške administracije dejal, da Washington svetuje Ukrajini, naj zadrži veliko ofenzivo, dokler ne bo na voljo zadnja dobava ameriškega orožja in zagotovljeno usposabljanje.

Predstavniki 27 držav Evropske unije so se danes sestali v Bruslju, da bi razpravljali o novem paketu sankcij proti Rusiji, katerih vrednost bi lahko dosegla 11 milijard evrov (11,8 milijarde dolarjev).

Nemški obrambni minister Boris Pistorius je ob tem dejal, da se bo zagotovo razpravljalo o oskrbi Ukrajine z bojnimi letali, vendar da to trenutno ni v središču pozornosti, in dodal, da podpira dvig Natovega ciljnega vojaškega izdatka.

Britanski obrambni minister Ben Wallace je dejal, da bi lahko zahodni zavezniki hitreje pomagali Ukrajini z oskrbo njihovih pozicij na terenu, namesto da bi se osredotočili na zagotavljanje letal.

Rusija še vedno zaseda precejšnje dele ukrajinskih južnih regij Herson in Zaporožje, vključno z največjo jedrsko elektrarno v Evropi, ob tem pa skoraj ves Lugansk in več kot polovico Donecka. Lani je Rusija razglasila, da si je te štiri pokrajine tudi uradno priključila.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: