Hrvaška letališča lani podvojila število potnikov, zagrebško se bo s središčem mesta namesto s tramvajem povezalo s hitro železnico

Hrvaška letališča so lani zabeležila slabih 10 milijonov potnikov (9,79 milijona potnikov), kar je 108,2 odstotka več kot v letu 2021 in še vedno 14 odstotkov manj kot v predkoronskem letu 2019, kažejo podatki hrvaškega zavoda za statistiko. Tovorni promet se je povečal za 10,9 odstotka, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Na hrvaških letališčih je bilo lani 118.000 pristankov in vzletov letal, 
kar je za 38,3 odstotka več kot leto prej.

Obe najbolj prometni hrvaški letališči v povprečju beležita tri milijone potnikov. Največ potnikov je v letu 2022 sprejelo zagrebško letališče. Našteli so jih nekaj več kot 3,1 milijona, kar je za 123,4 odstotka več kot leto prej.

Sledi letališče v Splitu, kjer so zabeležili 2,9 milijona potnikov, kar je 85,1 odstotka več kot leta 2021, še prenaša STA. Letališče Resnik sicer raste iz leta v leto in nič ne kaže, da bi se ta trend ustavil, prej nasprotno; v kratkem se mu prav tako obeta razširitev (op.ur.).

Sicer pa so nekatere letalske družbe znova prilagodile načrte rasti in poletne vozne rede. Konkretno to pomeni, da so nekatere odpovedale lete na Hrvaško ali v Zagreb, nekatere zmanjšale, nekatere pa povečale število letov, kar je sicer stalnica v letalskem prometu, piše Hina.

TAP Portugal je tako v poletni sezoni 2021 in 2022 povezoval Lizbono in Zagreb, letos pa je sprejel odločitev o ukinitvi omenjene linije v poletni sezoni, navedbe zagrebškega letališča (MZLZ) prenaša hrvaški medij Lider.

Navajajo tudi, da Air France letos načrtuje zmanjšanje števila letov v Zagreb za približno 10 odstotkov (z lanskih 810 na 730), British Airways in poljski LOT ter Lufthansa pa nasprotno napovedujejo povečanje števila letov.

British Airways tako letos načrtuje 1,3-odstotno povečanje števila letov, z lanskih 634 na 642, medtem ko 4,6-odstotno povečanje (z lanskih 994 na 1040 letov) potrjuje tudi poljski LOT, medtem ko je nemška Lufthansa objavila, da bo z začetkom veljave poletnega voznega reda uvedla drugi dnevni let na obremenjeni liniji Zagreb-München in sicer z letalom večje kapacitete.

Zračno luko Zagreb čaka nova razširitev potniškega terminala
in izgradnja železniške povezave in pripadajočega terminala.

Hrvaška prestolnica se bo s svojim letališčem povezala s hitro železnico; tramvaj dokončno odpadel

Potniki, ki pristanejo na zagrebškem letališču, imajo veliko težavo, navaja HRT: do središča mesta ne morejo priti z vlakom, tako kot v drugih evropskih mestih. Na voljo imajo avtobus, osebni avtomobil, ki so ga pustili na letališču ob odhodu na pot, ali taksi. Čas je, prenaša večina hrvaških medijev, da se končno zgradi že desetletja obljubljena železnica do središča Zagreba.

Poleg popotnikov na to upajo tudi prebivalci satelitskega mesta Velika Gorica, ki šteje kar 61 tisoč prebivalcev, a je z Zagrebom slabo povezana. Dnevne migracije ustvarjajo neznosne gneče na cestah v obeh mestih, zato strokovnjaki pozivajo, da bi bilo z novo železnico treba povezati tudi postajo v Veliki Gorici.

Hrvaške železnice (HŽ) trdijo, da še vedno ni znano, po kateri progi bo peljal vlak, ker je projekt trenutno v fazi sklepanja pogodb. Prva faza zajema povezavo letališča z glavnim kolodvorom, kar je v bistvu nova železniška povezava, druga faza pa predvideva razvoj drugih delov zagrebškega železniškega vozlišča.

Časovni okvir priprave dokumentacije je 30 mesecev: prvih 10 mesecev je predvidenih za izdelavo prve faze, ki je očitno prioriteta, ker bo zajela in umestila traso nove železnice. Obravnavanih in izdelanih bo več rešitev z različnimi trasami, ki povezujejo zagrebško letališče in obstoječe železniško omrežje, navajajo.

Resorni minister pričakuje, da bo še letos pripravil celotno projektno dokumentacijo, takoj ko bo končana, pa bodo zaprosili za denar iz skladov EU. Denar mesta Zagreb, pravi minister, ne bo potreben, bo pa vse skupaj trajalo nekaj let, je še dejal Oleg Butković, podpredsednik vlade in minister za morje, promet in infrastrukturo.

“Trenutno ne vem, koliko stane, ker nimamo dokončanih projektov. Ta je zdaj v pripravljalni fazi, torej projekt in študija. Takoj ko bo končan, bomo zaprosili za sredstva EU in ga začeli izvajati.”

V pričakovanju dne, ko bo železnica od letališča do središča Zagreba končno prepeljala prve potnike, je zaenkrat znano in odločeno edino, da se bodo potniki na tej relaciji vozili z vlakom, ne s tramvajem. Vsaj do leta 2026 pa še vedno s posebno avtobusno linijo, taksiji ali osebnimi avtomobili.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: