Po Sloveniji danes več pustnih dogodkov, pustni karnevali po svetu letos znova v polnem obsegu

V Ljubljani Zmajev karneval, na Igu Podkrimski pustni karneval, pa Ormoški in Lenarški fašenk …

Po vsej državi so se danes po dveh letih premora zaradi epidemije covida-19 ta konec tedna spet zvrstile številne pustne prireditve in povorke.

V slovenskem glavnem mestu je tako dopoldne po ulicah starega mestnega jedra potekal že tradicionalni Zmajev karneval.

Na Igu se je popoldne odvil že 23. tradicionalni Podkrimski pustni karneval, na katerem se vsako leto zbere več sto tradicionalnih domačih in gostujočih mask.

Jubilejna 30. pustna povorka z več sto fašenki je bila tudi v Lenartu, na štiridnevnem Ormoškem fašenku pa so danes na gradu rajali otroci. V Šaleški dolini je potekal jubilejni 70. pustni karneval Pust šoštanjski, na Koroškem pa že 44. karneval v Kotljah.

Policisti so že pred pričetkom prireditev opozarjali, da bodo v času pustnih norčij še bolj zavzeto spremljali obnašanje udeležencev v prometu.

Fotografija je simbolična.
(Foto: mali maeder, Pexels.com)

Tudi pustni karnevali po svetu letos znova v polnem obsegu

Pustni čas po vsem svetu sicer zaznamujejo številne povorke, festivali in karnevali, ki letos znova potekajo v polnem obsegu, potem ko so praznovanja zadnja leta zaznamovale že omenjene omejitve zaradi pandemije covida-19.

Na tradicionalnih festivalih v Riu de Janeiru, Benetkah, Koelnu, Reki in drugod po svetu pričakujejo na milijone obiskovalcev.

Največji pustni karneval na svetu gosti brazilski Rio de Janeiro, kjer je kralj karnevala Rei Momo od župana Eduarda Paesa včeraj prejel ključ mesta.

Sinoči so se z nastopom plesalcev šole sambe Arranco do Engenho de Dentro začele tudi parade na Sambodromu, ki bodo vrhunec dosegle jutri in v ponedeljek zvečer.

Tradicionalni pustni festivali potekajo tudi v Evropi. V Benetkah se je pustno dogajanje začelo 4. februarja, na zahodu Nemčije so se karnevali začeli v četrtek, v francoski Nici pa bodo pustna rajanja ta konec tedna.

Tudi hrvaška Reka, katere karneval velja za enega deset najboljših v Evropi, Sunday Times pa ga je uvrstil med 24 najbolj eksotičnih dogodkov na svetu, jutri pričakuje svoj vrhunec.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: