Biden v Kijevu obljubil nadaljnjo vojaško pomoč, zunanji ministri EU tudi o novih sankcijah proti Rusiji, v Moldaviji medtem vre

Ameriški predsednik Joe Biden je ob današnjem nenapovedanem (bojda, op.ur.) obisku Kijeva obljubil nadaljnjo vojaško pomoč za Ukrajino.

Predsednika ZDA je sprejel njegov ukrajinski kolega Volodimir Zelenski, ki je obisk označil kot izjemno pomemben znak podpore Ukrajincem.

Ameriški predsednik Joe Biden je tik pred prvo obletnico začetka ruske invazije na Ukrajino v Kijev prispel pred napovedanim obiskom na Poljskem.

Biden je prek Twitterja izpostavil prepričanje, da se je ruski predsednik Vladimir Putin hudo motil, ko je pred skoraj enim letom sprožil napad, misleč, da je Ukrajina šibka in Zahod razdeljen.

Kot so sporočili iz Bele hiše, je Biden dejal, da bo napovedal novo dobavo kritične opreme, vključno s topniškim strelivom, protioklepnimi sistemi in radarji za nadzor zračnega prostora.

Gre za Bidnov prvi obisk Ukrajine od začetka ruske invazije, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Zunanji ministri EU tudi o novih sankcijah proti Rusiji

Zunanji ministri držav članic EU se bodo danes sestali na zasedanju v Bruslju, v ospredju katerega bo nadaljnja podpora Ukrajini v njenem boju proti ruski agresiji.

Ministri, med njimi slovenska ministrica Tanja Fajon, bodo govorili o dodatni vojaški pomoči Ukrajini. Kijev poziva k dobavi sodobnih tankov in bojnih letal, tako da je danes po navedbah virov pri EU pričakovati tudi razpravo o tem.

Poleg tega bodo obravnavali deseti sveženj sankcij proti Rusiji zaradi njene agresije na Ukrajino, ki ga je Evropska komisija predlagala pretekli teden.

Zunanji ministri EU bodo na delovnem kosilu gostili moldavskega kolega Nicuja Popescuja, ki jim bo predstavil razmere svoji državi, kjer se je minuli teden zamenjala vlada.

Zgradba Evropskega parlamenta v Bruslju.
(Foto: Artur Roman, Pexels.com)

Nov protivladni shod v Kišinjovu

Protivladnega protesta v moldavski prestolnici Kišinjov se je včeraj udeležilo več tisoč ljudi, ki so zahtevali predčasne volitve in vlado pozvali, naj državljanom plača položnice za energijo.

Do novega shoda je prišlo v času politične nestabilnosti, ki se je dodatno poglobila, ko je nedavno odstopila premierka Natalia Gavrilita.

Protest, ki je del več mesecev trajajočih protivladnih demonstracij, je organiziralo Gibanje za ljudi, ki vključuje opozicijsko stranko Sor.

Zbrani so blokirali središče mesta, sicer pa je protest minil brez večjih incidentov.

Stranko Sor vodi pobegli proruski oligarh Ilan Sor, ki ga je predsednica Maia Sandu minuli teden povezala z domnevnim načrtom Moskve za strmoglavljenje vlade v Moldaviji.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: