Filmske: ZagrebDox, Dumbledor, Bafta, Titanic in Hugh Hudson

Na ZagrebDoxu konec marca več kot sto dokumentarcev tujih in domačih filmskih mojstrov

Na 19. mednarodnem festivalu dokumentarnega filma ZagrebDox, ki se bo v hrvaški prestolnici začel 26. marca in bo trajal do 2. aprila, bo na ogled več kot sto filmov.

Med njimi bo tudi slovenski, a organizatorji še ne želijo razkriti naslova, saj program še oblikujejo. Ta bo v celoti znan v prvi polovici marca.

ZagrebDox, ki bo odprl sezono hrvaških filmskih festivalov, bo potekal v petih dvoranah zagrebškega kina Kaptol Boutique Cinema.

Ustanovitelj in direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski je letošnji izbor filmov zaradi velikega nabora odličnih filmov ocenil kot izjemno težkega.

Dodal je, da dokumentarni film postaja vse bolj priljubljen filmski žanr, o čemer najbolje priča dejstvo o zasičenosti njihovega programa Mojstri s filmi režiserjev, kot so Werner Herzog, Volker Schlöndorff, James Ivory in drugi.

ZagrebDox kot znanilec pomladi in pestrega kulturnega dogajanja v hrvaški prestolnici.

Na podelitvi baft slavil nemški film Na zahodu nič novega

Na 76. podelitvi britanskih filmskih nagrad bafta je slavil film Na zahodu nič novega režiserja Edwarda Bergerja.

Filmu o prvi svetovni vojni, nominiranem s 14 nominacijami, je Britanska akademija za film in televizijo podelila nagrade v sedmih kategorijah, med drugim tudi nagrado za najboljši film.

Protivojni epski film nemškega režiserja, posnet po istoimenskem romanu Ericha Marie Remarqueja iz leta 1929, ki je nastal pod Netflixovim okriljem, je osvojil največje nagrade, med drugim za najboljši film in režijo.

Nemška drama je poleg omenjenih dveh baft prejela še nagrado v kategoriji filmov, ki niso v angleškem jeziku, nagrado za najboljši prirejeni scenarij, najboljšo izvirno glasbo, fotografijo in zvok.

Umrl režiser filma Ognjene kočije Hugh Hudson

Le teden dni pred podelitvijo baft pa je filmski svet pretresla novica, da je umrl angleški režiser Hugh Hudson, najbolj znan po filmski uspešnici iz leta 1981 Ognjene kočije, ki je prejel štiri nagrade oskar.

Umrl je 11. februarja v 86. letu starosti, je po pisanju tujih tiskovnih agencij sporočila njegova družina.

Hudsona je k velikem uspehu ponesel film Ognjene kočije, ki pripoveduje zgodbo o dveh britanskih športnikih. En od njih je mladi Jud, ki se v boj za olimpijsko zlato na poletnih olimpijskih igrah leta 1924 poda tudi zaradi preseganja predsodkov.

Film je prejel štiri oskarje – za najboljši film, izvirno glasbo, scenarij in kostume. V spominu je ostal tudi zaradi glasbe grškega skladatelja Vangelisa, ki je umrl lani.

Poleg največjega kinematografskega uspeha je Hudson režiral še nekatere filme, v katerih so zaigrali znani igralci, kot so Al Pacino, Colin Firth in Kim Basinger.

(Foto: Markdawson7 - Own work, CC BY-SA 3.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20464619)

Cameronov Titanik ob 25-letnici ponovno v kinematografih, na ogled le še danes in jutri

Ostajamo v Britaniji oziroma pri britanskem produktu, vsaj tistem zgodovinskem.

Po uspehu filma Avatar: Pot vode iz lanskega leta se režiser James Cameron v letošnjem letu vrača na platno s klasiko Titanik iz leta 1997 v izboljšani tehnologiji.

Kot je povedal režiser, pri filmu ne obžaluje ničesar, a če bi ga snemal danes, bi Jack lahko preživel.

Cameron je v novem dokumentarcu National Geographica preizkusil Jackovo žrtvovanje, pri čemer je izvajal eksperimente z dvema kaskaderjema in natančno repliko vrat iz filma v rezervoarju s hladno vodo.

Medtem ko je prvi test potrdil, da bi Jack umrl, če bi ravnal v skladu s filmskim zapletom, so pri drugem testu ugotovili, da bi lahko par obdržal ravnotežje na vratih in zadržal zgornji del telesa zunaj vode.

Zgodba bo ponovno na ogled v kinematografih nekaj dni pred letošnjim valentinovim, z jutrišnjim dnem pa se njegovo predvajanje preneha tudi v slovenskih kinih.

V Veliki Britaniji tudi kovanec s podobo profesorja Dumbledorja

Še zanimivost, ki je povezana tudi s svetom filma: britanska Kraljeva kovnica je v okviru zbirke na temo čarovniškega vajenca Harryja Potterja izdala še kovanec s profesorjem Albusom Dumbledorjem.

Omenjeno zbirko so prvič predstavili lani ob 25. obletnici prve knjige o čarovniškemu vajencu Harry Potter in kamen modrosti avtorice JK Rowling.

Kovanec za 50 penijev s profesorjem in ravnateljem Bradavičarke Albusom Dumbledorjem je tudi prvi kovanec iz zbirke Harryja Potterja, ki ima na drugi strani portret britanskega kralj Karla III.

Na drugih kovancih iz zbirke je na drugi strani upodobljena zdaj že pokojna britanska kraljica Elizabeta II. Na preostalih kovancih v zbirki sta med drugim upodobljena Harry Potter in šola za čarovnike Bradavičarka.

Po navedbah britanske Kraljeve kovnice so kovance iz zbirke do zdaj kupili navdušenci nad Harryjem Potterjem v 86 državah, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: