Ustavno sodišče začasno zadržalo izvrševanje dela novele zakona o RTV. Odzivi na odločitev!

Ustavno sodišče je začasno zadržalo izvrševanje dela 23. ter 24. in 25. člena novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, ki govorijo o konstituiranju novega sveta zavoda, oblikovanju novega statuta in imenovanju predsednika in članov uprave.

Postopki konstituiranja novih organov sicer lahko tečejo, zadržano je končno konstituiranje sveta, zavod vodi v. d. direktorja, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Ob tem so pojasnili, da novele v celoti ni mogoče zadržati, saj bi to povzročilo, da bi bilo začasno ustavljeni vsi postopki konstituiranja novih organov RTVS, ustavljeni pa bi bili tudi vodenje, upravljanje in nadzor RTVS s prehodno ureditvijo, s čimer bi nastala protiustavna pravna praznina.

Ustavni sodniki so sklep sprejeli s petimi glasovi za proti trem.

Ustavne sodnice v ločenih mnenjih opozorile na posledice podaljšanja prehodnega obdobja pri vodenju RTVS

Ustavne sodnice, ki so glasovale proti zadržanju dela novele zakona o RTVS, v ločenih mnenjih opozarjajo, da to ne more povrniti mandatov vodilnim, le podaljšuje prehodno obdobje.

Po njihovem mnenju bo to povzročilo kaotično stanje, da je zadržanje nedomišljeno in neobrazloženo ter da je naivno pričakovati hitro vsebinsko odločitev sodišča.

Opozorile so, da ostaja v veljavi člen novele, po katerem bo novi svet konstituiran z objavo o imenovanju oz. izvolitvi večine članov sveta v uradnem listu, a ne bo mogel delovati, obenem pa bo prenehala pravna podlaga za delo programskega in nadzornega sveta.

Proti so glasovale Neža Kogovšek Šalamon, Špelca Mežnar in Katja Šugman Stubbs, pet sodnikov pa je bilo proti zadržanju, po katerem sicer postopki konstituiranja novih organov lahko tečejo, zadržano pa je končno konstituiranje sveta.

Odzivi: od ministrice Vrečko do stališča SDS

Ministrica Vrečko: Začasno zadržanje zakona o RTVS ne prejudicira končne odločitve ustavnega sodišča

Odločitev ustavnega sodišča o začasnem zadržanju izvajanja dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija ne prejudicira končne odločitve ustavnih sodnikov o ustavnosti zakona, je opozorila ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Poudarila je, da ustavno sodišče ni zadržalo postopkov imenovanja sveta RTVS, pač pa je zadržalo zgolj tri člene v prehodnih določbah.

Ministrica si ob tem želi, da sodišče o tem odloči čim prej, saj je stanje na RTV Slovenija po njenih besedah nevzdržno.

Na ministrstvu morajo sicer odločbo ustavnega sodišča še preučiti, nato se bodo na njeno vsebino lahko konkretneje odzvali.

V pravni mreži kot pisci izhodišč novele zakona o RTVS razočarani nad odločitvijo ustavnega sodišča

V Pravni mreži za varstvo demokracije so razočarani nad odločitvijo ustavnega sodišča o noveli zakona o RTVS, saj da je zadržalo začetek veljavnosti ureditve, s katero se je bila politika v redkem zgodovinskem trenutku pripravljena odreči svojemu popolnemu vplivu nad javno radiotelevizijo.

Obenem menijo, da je utemeljitev pomanjkljiva, na kar kažejo tudi odklonilna ločena mnenja. Skrbi jih tudi dolgotrajnost odločanja ustavnega sodišča.

Ustavno sodišče ni upoštevalo referendumske odločitve, pa tudi ne, da se s politično podreditvijo, ki je bistvo stare ureditve, izvotljuje pravica javnosti do obveščenosti, so navedli.

Predvidevajo še, da bodo uredniki in urednice ter novinarji in novinarke RTVS s strani vodstva deležni še večjih pritiskov kot doslej, so še zapisali v pravni mreži in jih prosili, da ne obupajo.

Cenzuro oblast in opozicija oporekata ena drugi.

Milosavljević: Odločitev ustavnega sodišča odpira možnosti, da bo javna RTVS v naslednjih mesecih paralizirana

Marko Milosavljević z ljubljanske fakultete za družbene vede ocenjuje, da odločitev ustavnega sodišča o začasnem zadržanju izvrševanja dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija vključuje nekatere nejasnosti in je s tem odprla določene dileme ter tudi možnosti, da bo javna radiotelevizija v naslednjih mesecih paralizirana.

Tako bomo očitno na RTVS imeli v. d. generalnega direktorja ter v. d. direktorja radia in televizije, ne pa torej več starega programskega sveta in nadzornega sveta, niti še ne bo smel delovati novi svet, ugotavlja.

RTVS pa bo še naprej vodilo sedanje vodstvo, ki dela slabo, predvsem ko gre za ugled javne radiotelevizije, ocenjuje in dodaja, da obstaja nevarnost, da se bo nadaljevalo sprejemanje vrste nevarnih, škodljivih, politično motiviranih odločitev, kakršne so bile mnoge v minulem letu ali dveh.

Milinković: Sodišče dalo pravico do ohranjanja mandata nad pravico javnosti do obveščenosti

Predsednica Koordinacije novinarskih sindikatov RTV in vodja stavkovnega odbora ocenjuje, da je ustavno sodišče z začasnim zadržanjem izvajanja dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija postavilo ustavno pravico do ohranjanja mandata nad ustavno pravico javnosti do obveščenosti.

Helena Milinković upa, da bo sodišče še naprej prioritetno obravnavalo zadevo in jo vsebinsko razdelalo. Po njenih besedah se mudi, ker začasno zadržanje izvrševanja dela novele zakona o RTV pomeni bianko menico za trenutno vodstvo, programski svet in nadzorni svet RTV, da lahko s svojim delom nemoteno nadaljujejo, kar pomeni še nadaljnji razkroj javne radiotelevizije.

Že prejšnji teden je povedala, da bodo stavkovnemu odboru predlagali zaostrovanje stavkovnih aktivnosti na RTV ne glede na odločitev ustavnega sodišča, saj so razmere akutne.

Svet delavcev RTVS: Vsak dan ohranjanja dosedanjega stanja na RTVS prinaša nove škodljive in nepopravljive posledice za delovanje javnega medija

V svetu delavcev Radiotelevizije Slovenija ob začasnem zadržanju izvajanja dela novele zakona o RTVS opozarjajo, da vsak dan ohranjanja dosedanjega stanja prinaša nove škodljive in nepopravljive posledice za delovanje javnega medija. Prav tako za njegovo verodostojnost, transparentnost upravljanja in porabo javnega denarja, na kar so opozorili večkrat, poudarjajo.

Svetlo točko pa sicer vidijo v tem, da so zadržani le nekateri členi in da se postopki imenovanja novih članov novega sveta RTVS lahko nadaljujejo.

V četrtek bodo tako potekale volitve petih predstavnikov zaposlenih v nov svet RTVS, v torek pa bo svet delavcev odločal o predstavniku tega organa soupravljanja v svetu RTVS.

Predsednica DNS je novinarka/urednica propadajočega časnika Večer,
kjer si prav tako obetajo državno pomoč.

Društvo novinarjev: Ustavno sodišče podaljšalo agonijo RTV Slovenija

Odločitev ustavnega sodišča o začasnem zadržanju izvrševanja dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija le podaljšuje agonijo RTV Slovenija, opozarjajo v Društvu novinarjev Slovenije.

Prepričani so, da so nepopravljive posledice za RTV že nastale in bodo zaradi zadržanja zakona nastajale še naprej.

Posebej zaskrbljeni so za položaj novinarjev na RTV, ki se jim, kot so zapisali, tako le podaljšuje agonija in svoje delo vse težje opravljajo.

Kot so pojasnili v društvu, vsebinsko delijo stališča ustavnih sodnic v ločenih mnenjih. Iz teh pa izhaja, da bo začasno zadržanje povzročilo nove pravne zaplete in krizo vodenja RTV, preprečitev katere naj bi bil velik razlog za zadržanje zakona.

V društvu ustavno sodišče pozivajo, da nemudoma nadaljuje razpravo in se javno zaveže, do katerega datuma bo opravilo končno presojo ustavnosti zakona.

Gregorčič in Avbelj: Ustavno sodišče je zavarovalo institucionalno neodvisnost RTVS

Prvopodpisani pobudnik ustavne presoje novele zakona o RTVS, vodja sedanjega programskega sveta Peter Gregorčič ter avtor pobude, pravnik Matej Avbelj pozdravljata sklep ustavnega sodišča o začasnem zadržanju dela novele.

Z njim je sodišče začasno zavarovalo institucionalno neodvisnost RTVS, kar je bil cilj pobude, navajata v današnjem odzivu.

Tokrat se je t. i. sistem zavor in ravnovesij po kar štirih sejah ustavnega sodišča vendarle vzpostavil in tudi deloval, ugotavljata.

Ta sklep po njunem mnenju posledično pomeni tudi zadržanje oblastne instrumentalizacije javnih izjav predstavnikov vlade in novinarskih sindikatov, s katerimi izražajo svoje globoko, grobo in žaljivo politično nestrinjanje z aktualnim vodstvom RTVS.

Obenem pa sklep preprečuje, da bi v Sloveniji pravo ponovno postalo dekla politike.

Opozicija, nekoč oblast, svari pred oblastjo, nekoč opozicijo.

Grah Whatmough zadovoljen z zadržanjem dela novele zakona o RTVS

V. d. generalnega direktorja RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough, ki je bil eden izmed pobudnikov pobude za oceno ustavnosti novele zakona, je zadovoljen z odločitvijo ustavnega sodišča, ki je začasno zadržalo izvrševanje dela novele zakona o RTV.

Pomembno se mu zdi, da si je sodišče z zadržanjem vzelo čas, da vsebinsko ustrezno pretehta argumente.

Ves čas postopka je namreč RTV Slovenija po njegovih besedah opozarjala na to, da je takšen politični prevzem javnega medija nedopusten.

V SDS pozdravljajo začasno zadržanje dela zakona o RTVS, treba počakati še na vsebinsko odločitev

V SDS pozdravljajo začasno zadržanje izvrševanja dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija.

Menijo tudi, da bo ustavno sodišče v nadaljevanju ugotovilo neustavnost samega zakona, saj da je bil ta zaradi hitenja premalo domišljen.

Poslanka SDS Alenka Jeraj je ob tem danes še ocenila, da gre tudi za poraz koalicije, če so bili prepričani, da je zakon, ki ga pripravljajo dober.

V SDS pa so po njenih besedah že v času sprejemanja zakona ugotavljali, da zakon vsebuje neustavne rešitve, a se je po mnenju SDS vladajoči koaliciji tako mudilo z obglavljanjem RTVS oziroma zamenjavo vseh ključnih organov, da niso poslušali nikogar in so nastopali.

Tako so še vedno prepričani, da je namen novele zakona predvsem kadrovska čistka, še prenaša STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: