Nekdanji slovenski predsedniki: 15. obletnica smrti Janeza Drnovška, Pahor se po uspešni operaciji prostate počuti odlično

Danes mineva 15. let od smrti morda najbolj vplivnega slovenskega politika 
dr. Janeza Drnovška. 

Odzive je moč med širšo javnostjo zaslediti predvsem na spletnih družbenih omrežjih, sicer pa je o tem obrširno poročal MMC RTV SLO.

Ponovimo nekaj znanih dejstev: dr. Drnovšek se je rodil 17. maja 1950 v Celju, odraščal pa v vasi Kisovec blizu Zagorja ob Savi, kjer je tudi pokopan.

Doktoriral je iz ekonomije, kasneje pa deloval tudi v diplomaciji. Aktiven je bil že v jugoslovanski politiki; najprej kot slovenski delegat Zbora republik in pokrajin nekdanje SFRJ, v začetku leta 1989 je postal član predsedstva države, maja istega leta pa tudi predsednik predsedstva. Na tej funkciji ga je nasledil Stipe Mesić, ki velja za zadnjega jugoslovanskega “predsednika”.

V letih po osamosvojitvi Slovenije se je njegova usodno vplivna vloga na političnem prizorišču nadaljevala: leta 1992 postane predsednik takrat vplivne stranke LDS (Liberalne demokracije Slovenije), istega leta pa tudi slovenski premier.

Leta 2002 je bil izvoljen še na mesto predsednika republike, 
kjer je ostal zgolj en mandat, saj se za vnovično kandidaturo ni odločil. 
Bil je znan po svojem humanitarnem delu, duhovnosti in mestoma nekonvencionalnosti.
 Umrl je zaradi raka.
RTV SLO: Drnovškovo vlogo pri slovenski tranziciji izpostavila tudi aktualna predsednica

Aktualna predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je včeraj na pokopališču v Zagorju na Drnovškov grob simbolično položila vrtnico, je ob tem izpostavila njegovo držo in sporočila, da smo lahko “hvaležni, da je prav on vodil slovensko vlado v ključnih letih po osamosvojitvi.

Ob tem je poudarila, da je zagotovil politično stabilnost ter uspel Slovenijo popeljati v evroatlantske integracije, predvsem v Evropsko unijo in Nato. “Njegovi iskreni izrazi topline in človečnosti pa so vodilo tudi za moje delo,” je misli o nekdanjem predsedniku strnila Pirc Musar.

STA: Pahor se po uspešni operaciji prostate počuti odlično

Še en nekdanji slovenski predsednik je v fokusu pozornosti javnosti; 
tisti, ki se je nedavno poslovil s tega položaja.

Borut Pahor je namreč včeraj dopoldne v Splošni bolnišnici Celje prestal operacijo prostate, ki je bila uspešna in po kateri se po lastnem zatrjevanju počuti odlično, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Po operaciji se je na Facebooku zahvalil predstojniku urološkega oddelka SB Celje Sandiju Poteki in medicinskim sestram.

Pahor je sicer o tem, da ga čaka operacija prostate, prejšnji teden spregovoril za Radio Slovenija v oddaji Prvaki tedna. Na vprašanje, ali se bo udeležil svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici, je namreč odgovoril, da bo v času prvenstva na operaciji v Celju.

Iz Pahorjeve pisarne so takrat za POP TV pojasnili, da njegove težave s prostato trajajo že nekaj let, še poroča STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: