Obletnica oborožene ruske intervencije v Ukrajini (politični odzivi)

Po letu dni vojni v Ukrajini ni videti konca, ugotavljajo pri svetovnih medijih, pa tudi Slovenski tiskovni agenciji (STA), kjer so avtorji vseh povezanih objav.

Mineva leto dni, odkar je ruski predsednik Vladimir Putin sprožil invazijo na Ukrajino. Pričakovanje Rusije, da bo posebna vojaška operacija, kot jo imenuje Kremelj, trajala le nekaj dni, se po silovitem ukrajinskem odporu ni uresničilo. Vojna, ki ji ni videti konca, je zahtevala grozovit davek in ima posledice globalnih razsežnosti.

Putin, ki je napad utemeljil s tem, da Ukrajina izvaja genocid na rusko govorečem vzhodu države, je s tem sprožil najhujši konflikt in največjo begunsko krizo na evropski celini po drugi svetovni vojni.

Osem milijonov beguncev se je zateklo v druge države, več kot pet milijonov Ukrajincev je razseljenih. Vojna je zahtevala več deset tisoč življenj, sprožila energetsko krizo in ogrozila prehransko varnost v svetu.

Ob obletnici se bo sestal Varnostni svet ZN, virtualno pa voditelji skupine G7.

Kitajska poziva Rusijo in Ukrajino k mirovnim pogovorom ter svari pred uporabo jedrskega orožja

Kitajska je danes predstavila načrt za politično rešitev konflikta v Ukrajini.

V njem poziva Rusijo in Ukrajino, naj čim prej začneta mirovne pogovore, obenem pa svari pred uporabo jedrskega orožja. Zunanje ministrstvo v Pekingu je dokument v 12 točkah predstavilo ob prvi obletnici vojne v Ukrajini.

Dokument je nastal po obtožbah Zahoda, da Kitajska razmišlja o oboroževanju Rusije, kar je Peking zavrnil kot lažne informacije.

ZDA so se na kitajski načrt odzvale kritično. 
Svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je poudaril, 
da bi se vojna lahko končala jutri, če bi se ruske sile umaknile iz Ukrajine.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je včeraj dejal, da kitajskega mirovnega načrta še ni videl. Ocenil je, da je na splošno zelo dobro, da se je Kitajska začela pogovarjati o Ukrajini.

Fajon: Narediti moramo vse, da zagotovimo trajen in pravičen mir v Ukrajini

Zunanja ministrica Tanja Fajon je ob obletnici začetka ruske agresije nad Ukrajino ponovno poudarila, da bo Slovenija Ukrajini stala ob strani, dokler bo potrebno. Obenem pa si po njenih besedah prizade in podpira vse napore v smeri, da čim prej zagotovimo trajen in pravičen mir v Ukrajini.

Obenem je Fajon v izjavi na predvečer obletnice podprla tudi vsa prizadevanja, ki jasno ločijo kdo je agresor in kdo je žrtev. Agresor je Ruska federacija, žrtev je Ukrajina, je poudarila.

Prepričana je, da moramo narediti vse, da po diplomatskih kanalih skušamo ustaviti napade, uničevanje infrastrukture, pobijanje ljudi in da vzpostavimo pogoje za pogovore, za trajen in pravičen mir v Ukrajini.

Moskva trdi, da Ukrajina pripravlja invazijo na Pridnestrje

Rusko obrambno ministrstvo je včeraj sporočilo, da želi Ukrajina domnevno ofenzivo ruskih enot iz separatistične regije Pridnestrje v Moldaviji izkoristiti kot razlog za napad na to regijo.

Ob tem je zatrdilo, da se bo Rusija na provokacijo odzvala.

Pridnestrje, ki meji na Ukrajino in v kateri živi veliko Rusov, se je po kratki vojni leta 1992 odcepilo od Moldavije. Od takrat ima Rusija tam nameščene vojake.

Po navedbah ruskega ministrstva naj bi ukrajinske sile napad na Pridnestrje začele kot odgovor na s strani Kijeva uprizorjeno invazijo ruskih sil z ozemlja regije.

Nova moldavska proevropska vlada pod vodstvom premierja Dorina Receana je sporočila, da “državni organi ne potrjujejo informacij, ki jih je objavilo rusko obrambno ministrstvo”.

Pozvala je k miru in pridobivanju informacij iz uradnih 
in zaupanja vrednih moldavskih virov.
Kitajski mirovni načrt:
Ukrajini ostane Odessa in zahodna obala Črnega morja in Dnjepra,
Rusiji pa Krim in štiri aneksirane pokrajine.
(Vir: Twitter)

Medvedjev prepričan v rusko zmago v Ukrajini

Nekdanji ruski predsednik ter premier in trenutni podpredsednik ruskega sveta za nacionalno varnost Dmitri Medvedjev je danes, na prvo obletnico ruskega napada na Ukrajino, zatrdil, da bo Rusija v vojni zmagala.

Kot je dejal, mora ruska vojska meje groženj Rusiji odriniti čim dlje, 
četudi do meja Poljske.

“Zato je tako pomembno, da dosežemo vse cilje posebne vojaške operacije. Odriniti meje groženj naši državi čim dlje, tudi če je to do meja Poljske,” je Medvedjev zapisal na družbenem omrežju Telegram.

Vojna, ki ji ni videti konca, je zahtevala grozovit davek 
in ima posledice globalnih razsežnosti.
Nato: Ukrajino bomo podpirali tako dolgo, kot je potrebno

Nato je ob obletnici ruske invazije sporočil, da bo Ukrajino podpiral tako dolgo, kot je potrebno.

V sporočilu za javnost so na severnoatlantskem zavezništvu še enkrat poudarili svojo neomajno podporo neodvisnosti, suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine znotraj mednarodno priznanih meja ter se poklonili žrtvam vojne.

Rusija mora nemudoma ustaviti to vojno in umakniti vse svoje vojaške sile iz Ukrajine v skladu z resolucijo Generalne skupščine ZN, sprejeto 23. februarja 2023, in drugimi ustreznimi resolucijami Generalne skupščine ZN, poudarjajo pri Natu.

Prizadevanja Rusije, da bi zlomila odločnost pogumnih Ukrajincev, so neuspešna. Eno leto pozneje se Ukrajinci pogumno borijo za svobodo in neodvisnost. Smo z njimi, so ob koncu sporočila zapisali pri Natu.

Golob ob obletnici potrdil nadaljnjo podporo Ukrajini kot žrtvi agresije

Za Slovenijo nikoli ni bilo dvoma, da je Ukrajina žrtev, Rusija pa agresor, zato bomo Ukrajini še naprej pomagali na vse možne načine, je ob prvi obletnici ruskega napada na Ukrajino danes poudaril premier Robert Golob.

V zadnjem letu je Slovenija doslej pomagala Ukrajini s skoraj 30 milijoni evrov pomoči, tudi ukrajinskim beguncem v Sloveniji.

Premier Golob je v pisni izjavi ob obletnici podporo in pomoč Ukrajini kot žrtvi agresije izpostavil kot moralno obvezo, pa tudi nekaj, kar je v skladu z Ustanovno listino ZN, ki ne samo poziva, ampak zapoveduje pomoč držav članic žrtvi agresivne vojne.

Izpostavil je tudi, da se Slovenija z zavezniki zavzema za mirno rešitev konflikta, da pa poziv k takojšnji zaustavitvi vojne lahko naslovijo samo na Moskvo.

Šele ko bo agresija ustavljena, lahko dobita priložnost diplomacija in z njo mir.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: